На этой неделе в сообществе
gotovim_vmeste проходит раунд летних десертов. А в наших палестинах сейчас сезон вишни. По этому наткнувшись на рецепт вишневого мороженного я не смогла пройти мимо. Рецепт я нашла
здесь.
Нам понадобится:
350 гр вишни или черешни
3/4 стакана молока
1 3/4 стакана сливок
1/2 стакана сахара
щепотка соли
1 ч.л. лимонного сока
2 ст ложки вишневого ликера
примерно 100 гр. шоколадных капелек
1. Вишню помыть и вынуть косточки
2. В кастрюле смешать вишню, молоко, сливки (1 стакан), сахар и соль. На среднем огне подогреть смесь до появления пара. Затем сделать маленький огонь и поварить еще 15 минут. Перелить в блендер и пюрировать.
3. Вмешать оставшиеся сливки и остудить смесь полностью. Я для ускорения процеса поместила миску в ледяную воду. Остыло за час.
4. Добавить ликер. Поскольку я делала из вишни, а она в Израиле очень кислая, то лимонный сок я не добавляла.
5. У меня мороженицы нет, по этому я просто убрала готовую смесь в морозилку и перемешивала ее раз в 2 часа. Через 4 часа смесь загустела (но еще не замерзла) и я вмешала шоколад. После этого вернула все в морозилку до окончательного замерзания.
Коментарии: Мороженное получилось кисловатым и очень освежающим. Очень красивый цвет.
На всякий случай даю и оригинальный рецепт (вдруг я ошиблась с переводом).
Ingredients
- 1 1/2 cups pitted ripe sweet cherries (from about 3/4 lb cherries)
- 3/4 cup milk
- 1 3/4 cups cream
- 1/2 cup sugar
- 1 pinch salt
- 1 teaspoon lemon juice
- 2 Tbsp crème de cassis, kirsch, cherry liqueur, or rum (optional)
- 4 ounces bittersweet chocolate, chopped fine, keep in freezer until used
Method
1 Put cherries, milk, one cup of the cream, sugar, and salt into a medium saucepan. Heat on medium heat until the mixture is steamy, then lower the heat to warm and just let sit for about 15 minutes. Remove from heat. Pour mixture into a blender, or use an immersion blender, and carefully purée. (Careful because you are dealing with a hot liquid. Make sure you hold the cap down on the top of the blender while puréeing.)
2 Put mixture into a large bowl. Stir in the remaining 3/4 cup of cream. Chill for several hours in the refrigerator until completely cold. (Can also place bowl over an ice bath, to speed up the cooling process.)
3 Before putting the mixture into your ice cream maker, stir in the lemon juice and the crème de cassis or other liqueur (or rum) if you are using. Note that you can skip the alcohol if you want, but the addition of it will help the ice cream from getting too icy, and the flavored liqueurs such as kirsch or crème de cassis can add a nice flavor boost to the ice cream. Churn the ice cream in your ice cream maker according to the manufacturer's instructions.
4 Once the ice cream has completed churning, the ice cream should be pretty soft. Gently fold in the finely chopped chocolate. Put in an airtight container and place in the freezer for at least an hour, preferably several hours.
Makes about one quart.