Recept na vánočku podle M. Úlehlové - Tilschové

Feb 06, 2018 02:01

Na četné (dva :-)) dotazy uvádím nejlepší recept na vánočku, který jsem kdy zkoušela. Není levný, dietní ani méně pracný, ale vánočky vám vydrží vláčné a dobré skutečně více než týden.

Vánočka

1 kg polohrubé mouky
20-25 dkg tuku - nejlépe napůl přepuštěné máslo a sádlo z čehokoliv (klidně sesbírané z vepřové nebo ještě lépe husí pečeně, já se toho bála, ale pečivo tím získá jemnost a chuť - stejně těsto musíte osolit, ne? Bez sádla bude těsto tvrdé. Jde to i s olejem, ale ztratíte na kvalitě.)
20-25 dkg cukru
6-7 dkg kvasnic (tj. skoro celé dvě kostičky)
sůl - pořádná špetka
4 žloutky
pouze 3/8-1/2 l mléka
rozinky, sekané mandle, ořechy a další podle chuti - nepřehnat (nutné nejsou a když jich je moc, při pletení vypadávají)
1 vejce na potření

Vánočka se musí dělat z velmi tuhého těsta, aby držela tvar, proto tak málo mléka.
Všechny přísady necháme hodinku ležet na lince, aby měly pokojovou teplotu.
Rozinky a ořechy doporučuju spařit horkou vodou z konvice a po stejnou dobu nechat namočené, pak scedit a osušit v utěrce.
Nemáte-li doma moc teplo, je možné nahřát předem mouku nebo nechat těsto kynout na topení nebo nad vlažnou vodní lázní, ideální je mít troubu s programem na kynutí těsta při 35 stupních. Teplo je zásadní.
I troubu je potřeba vyhřát předem, těsto strčené do málo teplé trouby tvrdne.

Výroba těsta je klasická, ale pro jistotu:
Nejdřív z vlažného mléka, lžíce cukru a droždí uděláme kvásek. V míse smícháme zbytek suchých surovin kromě soli, uděláme uprostřed jamku a kvásek tam nalijeme. Osolíme po okrajích, aby sůl nenarušila vzcházení kvásku.
Když kvásek vzejde a udělá pěkný napěněný polštářek, přidáme zbylé mléko, žloutky a vlažný rozpuštěný tuk a pořádně propracujeme vařečkou nebo v robotu. Vařečkou asi 10 minut (připravte se na bolavá zápěstí), robotem musíte 5 minut přidat. Pozor, těsto je velmi těžké, levnější roboty tu hmotnost nemusí vydržet.

Těsto se rozdělí na 9 dílů, upletou se pletence ze 4, 3 a 2 pramenů, naskládají na sebe a potřou rozšlehaným vejcem. Než strčíte do horké trouby, nechte hotovou vánočku ještě 20 minut v teple kynout pod utěrkou.
Když vánočka začne shora červenat, přikryjte ji pečícím papírem, aby se nepřipálila.

Recept je ze skvělé kuchařky M. Úlehlové - Tilschové Rok v české kuchyni, kterou jsem zdědila po babičce. Teď už chápu, proč vařila tak snadno a dobře. Jsou tam všechny základní recepty českých jídel včetně sezónních úprav tak, jak je znám z dětství, a spousta krásných informací o tom, jak nakrmit hladovou rodinu v době polních prací, jak zpracovat úrodu, kdy rozpálit kamna a jak se obejít bez vajec v zimě, když slepice málo nesou - to už dneska hospodyňky skoro neznají, já si to ještě pamatuju a připadám si jako dinosaurus.

Vánoce, pečení, vaření

Previous post Next post
Up