Guodos Azguridienės patarimai, kaip sveikai maitintis

Jan 24, 2010 11:09

http://www.lrytas.lt/-12640818471263613317-sveika-mityba-be-teorij%C5%B3-ar-sveika-valgyti-m%C4%97s%C4%85-sviest%C4%85-pien%C4%85-ir-duon%C4%85.htm

Lauksiu jūsų nuomonės.

Komentarus perskaičiau, tai supratau, kad daugumą lietuvių labiausiai erzina kalbos apie vegetarizmą. Nors Guoda, man atrodė, pasisakė taip švelniai, tikrai neaiškindama, jog mėsos ( Read more... )

Leave a comment

Comments 65

kamanesduzgia January 24 2010, 09:34:18 UTC
Fainas straipsnis. Man patiko.

Labiausiai patiko, kad Guoda nebruka savo nusistatytų mitybos principų, ką dažniausiai daro sveikos mitybos ekspertai. Tik pataria.

Reply

gaivenyte January 24 2010, 12:39:51 UTC
Na, paskaičiau komentarus, tai supratau, jog kitiems atrodo, kad ji bruka - ir sveiką maistą, ir vegetarizmą :)

Lietuvis įžiūrės blogybę, netgi jei jos nėra.

Apie tai, ar galima kalbinti verslininkus - jau atskiro posto tema, nes tokie komentarai, kad "ji akcininkė, todėl negali kalbėt apie sveiką mitybą" yra stulbinančios lietuviškos logikos pavyzdys.

Na, gal ne lietuviškos. Gal tiesiog žmogiškos. Nors man atrodo, kad kitur žmonės šiek tiek labiau išsilavinę.

Reply

ashtroka January 24 2010, 12:52:01 UTC
Kam tu tuos komentarus skaitai?... sveikai maitiniesi, o paskui protą terši :)

Reply

gaivenyte January 24 2010, 12:58:45 UTC
Sutinku su tavim.

Netgi apie tai galvojau :)

Bet temų ieškau. Daug ką supratau iš tų komentarų - pvz, tai, kad lietuviams būtų pravartu dar kartą paaiškinti, kas yra ekologiškas maistas ir kodėl tai nėra vien tik tai, kas sukrauta į Maximos ekologines lentynas.

Reply


kiccini January 24 2010, 11:01:40 UTC
Šita moteris labai protinga ir sveika mityba, kaip ir joga, nepaviršutiniškai domisi jau apie 10 metų. Neradau nei vieno teiginio, kuris man atrodytų nepagrįstas ( ... )

Reply

užklumpa priepuoliai, kai norisi prisivalgyt saldumynų ar picos - ir aš sau tai leidžiu gaivenyte January 24 2010, 12:45:27 UTC
Na, neseniai sužinojau apie tokią ligą ortoreksiją - tai yra nesveikas susirūpinimas sveiku maistu :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa

Aš viliuosi, jog man dar tik simptomai ir rimtai neįsisirgsiu :)

Kai žmonės ima paniškai bijoti čipso, tada yra blogai. Jei kartais norisi čipsų, kažką apie tave parodo - gal tai, kad tau kažko kito trūksta. Geriausia, kai čipsų tiesiog nesinori, bet na galėtum, jei jau ką suvalgyti tą vieną kitą čipsą, nesupykintų - man su čipsais taip ir yra, džiaugiuosi, kad atpratau nuo natrio gliutamato :)
Lygiai tas pats su mėsa - man jos nesinori.
Bet saldumynų priepuoliai ištinka dažnai.

Reply

Re: užklumpa priepuoliai, kai norisi prisivalgyt saldumynų ar picos - ir aš sau tai leidžiu maturegirl January 24 2010, 17:25:17 UTC
"Nesveikas susirūpinimas" reiškia, kad galiausiai yra valgomi tik salotų lapai (užauginti vazonėly ant palangės) ir geriamas vanduo. Sveikiausias maistas :)

Reply

Re: užklumpa priepuoliai, kai norisi prisivalgyt saldumynų ar picos - ir aš sau tai leidžiu gaivenyte January 24 2010, 19:27:28 UTC
Nuraminai :)

Badas man negresia.

TIesą sakant, viena iš mano sveikatingu maistu domėjimosi priežasčių yra baimė, kad man bus šakės, nes visi sako, kad aš ryju kaip kokia kiaulaitė. bet kai ryju visokius grūdus, tai nieko, per daug į kūną neina.

Reply


yshtabi January 24 2010, 11:37:12 UTC
banalybė paprastoji :)
Galima imt kiekvieną pastraipą ar klausimą atskirai, bet kadangi itin tingiu, tiesiai pasakysiu - nė vienos naujos minties, nė vieno pagrįsto teiginio, arba - kaip man muzikos mokytoja apie mano muzikinę klausą sakydavo - slyshyt zvon, da neznajiet gdie on. Tai va tiek pat maždaug gerb. sveiko maisto eGzpertė apie sveiką mitybą nusimano.

Reply

gaivenyte January 24 2010, 12:37:36 UTC
Na, į tavo logiką neįsipaišo.

Jei taip gyvendama kaip dabar gyveni, jautiesi sveika, rytais nekamuoja noras vėl užmigti, po pietų- ilgokai numigti, tada viskas ok.

Man irgi anksčiau atrodė, kad gyvenu normaliai- ir valgau, ir judu pakankamai. Bet kai dabar prisimenu tas klaikias būsenas, kai tiesiog nieko negali daryti, nes neturi energijos, visokius galvos svaigulius, tai net savęs gaila darosi. Žinoma, ne nuo maisto čia viskas pasikeitė, maistas nėra panacėja, jis tiesiog įsipaišo į bendrą gyvenimo būdą.

Reply

yshtabi January 24 2010, 12:59:03 UTC
:D na, ne tiek į logiką, kiek į elementarias žinias apie sveiką mitybą. Pvz - palmių aliejus - labai, labai nesveika. Kaip ir gyvulinės kilmės riebalai - sviestas. O bulvės, ypač šviežios - labai ir net labai vertingas maisto produktas :)
Bet čia ne apie tai. Žinai, man atrodo, kad kone visi vadinamieji sveiko gyvenimo būdo propaguotojai bei sveikos mitybos žinovai gyvena tik tam, kad valgytų. Sveikai. O kai valgymas tampa gyvenimo būdu, apsėdimu, tai jau... TAI. Valgau, kad gyvenčiau, o ne kad mane kamuotų įkyrios mintys, kiek čia aš sau pakenkiau sukrimtusi riekelę dešros ar tų pačių cepelinų.

Reply

gaivenyte January 24 2010, 13:07:09 UTC
Apie palmių aliejų aš nieko nežinau.

Bet apie gyvulinės kilmės riebalų nesveikumą tikrai nėra elementarios žinios apie sveiką mitybą. Šioj vietoj vyksta daugybė ginčų.
Protėviai sviestą valgė ir džiaugėsi.

Dėl bulvių vertės irgi nežinau.

Įkyrios mintys, kad ne taip ką noirs suvalgiau manęs nekamuoja (išties dažnokai suvalgau kokį "ne taip" saldumyną), bet sveiku maistu domėtis man yra pramoga. Na, žmonės gali fotografuot, bet nežiūrėt į pasaulį visuomet kaip japonai pro objektyvą. Čia lygiai tas pats. Nematau jokių problemų. Nueinu į Čili su draugais, valgau sriubą su natrio gliutamatu, na gal ji man neatrodo tokia skani, kaip kitiems, kurie nežino, kad ten yra gliuutamato. Bet tik tiek.

Ir dar - čia yra labai daug diskusijų kelianti ir reitinginė tema :) todėl domėsiuos ir toliau.

Reply


gedas January 24 2010, 12:26:30 UTC
straipsnis patiko, įdomus, mačiau, kad ir Kalvarkių mėsininkus fotografas paterorizavo..:)
Jei rašysi ką mėsėdžiams, gali pasiaiškinti kaip rūkyta dešra tapo mirkyta dešra - t.y. kai dešriena mirkoma, kad odelei suteikti rusvumo, o ne rūkoma - atitinkamai, ji be jokio dūmo kvapo.
Iš viso, jei į kokį akropolio mėsos skyrių kada per stebuklą užveštų tikrai rūkytos kumppienos - matyt kvepėtų pusė parduotuvės..:)

Reply

gaivenyte January 24 2010, 12:33:35 UTC
Būtiniausiai reikės.

Nes žinai, mane pritrenkia tokie komentarai:

"Rimti profiai zvengia is ekologinio maisto. Viskas pasaulyje susije, dziungles dega, mes dūmus uostom. Kokia ekologija, gal pati ant lango augino bulves?"

Logika tokia - viskas yra nesveika, taip pat ir ekologinis maistas, todėl valgysiu visą nesveiką maistą, nes vis tiek jokio skirtumo.
Gal čia toks lietuviškas tipiškas mąstymas? Negaliu nieko pakeist, bent jau pavarysiu ant visų.
Nes kažkaip man atrodo - jei jau mus šeria nei šiokiu, nei tokiu maistu, tai gal aš geriau savo pinigus skirsiu tegu ir brangesniam, bet ekologiškam maistui, taip palaikysiu ir pačią ūkininkavimo idėją.

tas pats ir su mėsa - noriu mėsos, nėra geros, valgau bet kokią, aj, gal nenumirsiu.

Reply


ashtroka January 24 2010, 12:38:39 UTC
Paskaičiau, manau, kad nieko naujo nesužinojau...
Prie aliejų man trūko minties apie natūralius taukus - kiaulės, žąsų -, bet kadangi ekspertė gyvūnėlių nežudo, tai matyt apie taukus negalvoja :)

Ir visur ta frazė "jei skrandis virškina", vadinasi, kiekvienas pasirenka pagal save, ar jam valgyti pieno produktus, ar būtina kažko atsisakyti. Vienos bendros ir visiems tinkančios mitybos taisyklės niekada nebuvo ir nebus. Tad nereikia ir vargintis...

Apie mėsą daug rašyta ir rodyta. Man rodos, visi seniausiai žino, kiek dešrose yra mėsos. Sąmoningi ir ūkiški žmonės perka mėsą iš kaimo - iš paprastų žmonių, kurie kiaulaites užaugina burokais ir naminiais miltais, kasdieniu jovalu su bulvėmis. Beje, daugelis nežino, kad tokią mėsą pirkti ne tik sveikiau, bet ir gerokai pigiau, nei parduotuvėje.

Reply

gaivenyte January 24 2010, 12:57:17 UTC
Žinot gal ir žino, bet tas dešras vis tiek kemša.
Gal dėl to, kad dzin, o gal dėl to, kad neįsivaizduoja, ką tie visi E reiškia. Gal ne apie dešras, gal apie E rašysiu. Girdėjau įdomų dalyką - kad E blogai ne dėl to, kad savaime kažkaip veikia organizmą, o dėl to, kad visiškai pakeičia maisto produkto įsisavinimą.

Vienos bendros ir visiems tinkančios mitybos taisyklės niekada nebuvo ir nebus.
Tačiau galvojimas, ką valgai ir pasidomėjimas viena kita teorija visai praverčia :)

Netinka - tai netinka.
Mėginau derint maistą, po poros dienų supratau - nea, tai yra beprotybė, jei noriu riešutų po košės ryte užkrimst, tai ir užkrimsiu.Mokslininkai sako, kad ta teorija ir yra nelogiška, tai galbūt ne veltui negalėjau :)
Nors kai kurių taisyklių laikausi - pvz, negert kavos su pienu prie kito maisto arba sulčių. Nors žinau, kad suvirškinčiau ir tai.

Reply


Leave a comment

Up