http://www.lrytas.lt/-12640818471263613317-sveika-mityba-be-teorij%C5%B3-ar-sveika-valgyti-m%C4%97s%C4%85-sviest%C4%85-pien%C4%85-ir-duon%C4%85.htm Lauksiu jūsų nuomonės.
Komentarus perskaičiau, tai supratau, kad daugumą lietuvių labiausiai erzina kalbos apie vegetarizmą. Nors Guoda, man atrodė, pasisakė taip švelniai, tikrai neaiškindama, jog mėsos
(
Read more... )
Comments 65
Labiausiai patiko, kad Guoda nebruka savo nusistatytų mitybos principų, ką dažniausiai daro sveikos mitybos ekspertai. Tik pataria.
Reply
Lietuvis įžiūrės blogybę, netgi jei jos nėra.
Apie tai, ar galima kalbinti verslininkus - jau atskiro posto tema, nes tokie komentarai, kad "ji akcininkė, todėl negali kalbėt apie sveiką mitybą" yra stulbinančios lietuviškos logikos pavyzdys.
Na, gal ne lietuviškos. Gal tiesiog žmogiškos. Nors man atrodo, kad kitur žmonės šiek tiek labiau išsilavinę.
Reply
Reply
Netgi apie tai galvojau :)
Bet temų ieškau. Daug ką supratau iš tų komentarų - pvz, tai, kad lietuviams būtų pravartu dar kartą paaiškinti, kas yra ekologiškas maistas ir kodėl tai nėra vien tik tai, kas sukrauta į Maximos ekologines lentynas.
Reply
Reply
http://en.wikipedia.org/wiki/Orthorexia_nervosa
Aš viliuosi, jog man dar tik simptomai ir rimtai neįsisirgsiu :)
Kai žmonės ima paniškai bijoti čipso, tada yra blogai. Jei kartais norisi čipsų, kažką apie tave parodo - gal tai, kad tau kažko kito trūksta. Geriausia, kai čipsų tiesiog nesinori, bet na galėtum, jei jau ką suvalgyti tą vieną kitą čipsą, nesupykintų - man su čipsais taip ir yra, džiaugiuosi, kad atpratau nuo natrio gliutamato :)
Lygiai tas pats su mėsa - man jos nesinori.
Bet saldumynų priepuoliai ištinka dažnai.
Reply
Reply
Badas man negresia.
TIesą sakant, viena iš mano sveikatingu maistu domėjimosi priežasčių yra baimė, kad man bus šakės, nes visi sako, kad aš ryju kaip kokia kiaulaitė. bet kai ryju visokius grūdus, tai nieko, per daug į kūną neina.
Reply
Galima imt kiekvieną pastraipą ar klausimą atskirai, bet kadangi itin tingiu, tiesiai pasakysiu - nė vienos naujos minties, nė vieno pagrįsto teiginio, arba - kaip man muzikos mokytoja apie mano muzikinę klausą sakydavo - slyshyt zvon, da neznajiet gdie on. Tai va tiek pat maždaug gerb. sveiko maisto eGzpertė apie sveiką mitybą nusimano.
Reply
Jei taip gyvendama kaip dabar gyveni, jautiesi sveika, rytais nekamuoja noras vėl užmigti, po pietų- ilgokai numigti, tada viskas ok.
Man irgi anksčiau atrodė, kad gyvenu normaliai- ir valgau, ir judu pakankamai. Bet kai dabar prisimenu tas klaikias būsenas, kai tiesiog nieko negali daryti, nes neturi energijos, visokius galvos svaigulius, tai net savęs gaila darosi. Žinoma, ne nuo maisto čia viskas pasikeitė, maistas nėra panacėja, jis tiesiog įsipaišo į bendrą gyvenimo būdą.
Reply
Bet čia ne apie tai. Žinai, man atrodo, kad kone visi vadinamieji sveiko gyvenimo būdo propaguotojai bei sveikos mitybos žinovai gyvena tik tam, kad valgytų. Sveikai. O kai valgymas tampa gyvenimo būdu, apsėdimu, tai jau... TAI. Valgau, kad gyvenčiau, o ne kad mane kamuotų įkyrios mintys, kiek čia aš sau pakenkiau sukrimtusi riekelę dešros ar tų pačių cepelinų.
Reply
Bet apie gyvulinės kilmės riebalų nesveikumą tikrai nėra elementarios žinios apie sveiką mitybą. Šioj vietoj vyksta daugybė ginčų.
Protėviai sviestą valgė ir džiaugėsi.
Dėl bulvių vertės irgi nežinau.
Įkyrios mintys, kad ne taip ką noirs suvalgiau manęs nekamuoja (išties dažnokai suvalgau kokį "ne taip" saldumyną), bet sveiku maistu domėtis man yra pramoga. Na, žmonės gali fotografuot, bet nežiūrėt į pasaulį visuomet kaip japonai pro objektyvą. Čia lygiai tas pats. Nematau jokių problemų. Nueinu į Čili su draugais, valgau sriubą su natrio gliutamatu, na gal ji man neatrodo tokia skani, kaip kitiems, kurie nežino, kad ten yra gliuutamato. Bet tik tiek.
Ir dar - čia yra labai daug diskusijų kelianti ir reitinginė tema :) todėl domėsiuos ir toliau.
Reply
Jei rašysi ką mėsėdžiams, gali pasiaiškinti kaip rūkyta dešra tapo mirkyta dešra - t.y. kai dešriena mirkoma, kad odelei suteikti rusvumo, o ne rūkoma - atitinkamai, ji be jokio dūmo kvapo.
Iš viso, jei į kokį akropolio mėsos skyrių kada per stebuklą užveštų tikrai rūkytos kumppienos - matyt kvepėtų pusė parduotuvės..:)
Reply
Nes žinai, mane pritrenkia tokie komentarai:
"Rimti profiai zvengia is ekologinio maisto. Viskas pasaulyje susije, dziungles dega, mes dūmus uostom. Kokia ekologija, gal pati ant lango augino bulves?"
Logika tokia - viskas yra nesveika, taip pat ir ekologinis maistas, todėl valgysiu visą nesveiką maistą, nes vis tiek jokio skirtumo.
Gal čia toks lietuviškas tipiškas mąstymas? Negaliu nieko pakeist, bent jau pavarysiu ant visų.
Nes kažkaip man atrodo - jei jau mus šeria nei šiokiu, nei tokiu maistu, tai gal aš geriau savo pinigus skirsiu tegu ir brangesniam, bet ekologiškam maistui, taip palaikysiu ir pačią ūkininkavimo idėją.
tas pats ir su mėsa - noriu mėsos, nėra geros, valgau bet kokią, aj, gal nenumirsiu.
Reply
Prie aliejų man trūko minties apie natūralius taukus - kiaulės, žąsų -, bet kadangi ekspertė gyvūnėlių nežudo, tai matyt apie taukus negalvoja :)
Ir visur ta frazė "jei skrandis virškina", vadinasi, kiekvienas pasirenka pagal save, ar jam valgyti pieno produktus, ar būtina kažko atsisakyti. Vienos bendros ir visiems tinkančios mitybos taisyklės niekada nebuvo ir nebus. Tad nereikia ir vargintis...
Apie mėsą daug rašyta ir rodyta. Man rodos, visi seniausiai žino, kiek dešrose yra mėsos. Sąmoningi ir ūkiški žmonės perka mėsą iš kaimo - iš paprastų žmonių, kurie kiaulaites užaugina burokais ir naminiais miltais, kasdieniu jovalu su bulvėmis. Beje, daugelis nežino, kad tokią mėsą pirkti ne tik sveikiau, bet ir gerokai pigiau, nei parduotuvėje.
Reply
Gal dėl to, kad dzin, o gal dėl to, kad neįsivaizduoja, ką tie visi E reiškia. Gal ne apie dešras, gal apie E rašysiu. Girdėjau įdomų dalyką - kad E blogai ne dėl to, kad savaime kažkaip veikia organizmą, o dėl to, kad visiškai pakeičia maisto produkto įsisavinimą.
Vienos bendros ir visiems tinkančios mitybos taisyklės niekada nebuvo ir nebus.
Tačiau galvojimas, ką valgai ir pasidomėjimas viena kita teorija visai praverčia :)
Netinka - tai netinka.
Mėginau derint maistą, po poros dienų supratau - nea, tai yra beprotybė, jei noriu riešutų po košės ryte užkrimst, tai ir užkrimsiu.Mokslininkai sako, kad ta teorija ir yra nelogiška, tai galbūt ne veltui negalėjau :)
Nors kai kurių taisyklių laikausi - pvz, negert kavos su pienu prie kito maisto arba sulčių. Nors žinau, kad suvirškinčiau ir tai.
Reply
Leave a comment