крашанки природніми барвниками

Jun 07, 2011 11:33

Цього року на Великдень я вперше власноруч фарбувала яйця. Фарбувати їх в жахливі вирви-очі-пофарбуй-все-рожеві кольори штучними барвниками мені не хотілось, традиційного цибулиння на жаль не назбирала, отож довелось шукать альтернативу. Після півгодинного шастання по мережі в мене з"явився ось такий списочок природніх барвників:
- каркаде;
- чорний чай;
- шавлія;
- вільхові шишечки;
- горіхова шкаралупа;
- кава;
- куркума.
Вдома із фарбуючих речовин були знайдені: каркаде, зелений китайський чай (який насправді при заварюванні одразу ставав насичено-чорним і на смак нагадував пуер) і каррі (спершу я ще хотіла їх фарбувать і апельсиновими шкурками, але вирішила, що вони не дадуть достатньо насиченого кольору)




Для експерименту були вибрані білі і коричневі курячі та перепелині яйця:



Спершу варила їх всі разом в одній каструлі, а потім розкидала по іншим ємностям із барвниками.
Отже фарбувались мої крашанки:
- чаєм каркаде (ох, якого гарнезного насиченого вишневого кольору була рідина в каструлі! я наперед раділа червоним яєчкам!)
- китайським зеленим чаєм
- приправою каррі (запах стояв по всій квартирі!..)



В ході процесу мені було цікаво подивитись, що ж виходить. Китайський чай і каррі не поспішали фарбувать яйця, а от каркаде... Діставши із красивої насичено-червоної рідини куряче колись коричневе яйце я впала в повний ступор - воно було майже чорне і облазило! В паніці я акуратно обдерла ці ошмаття і вкинула його туди знов. З перепелиних яєць верхня шкірка облазила на білих ділянках, а плямки не обдирались.


Ну от власне й результат:
китайський чай білі яйця зробив світло коричневими (з таким же успіхом можна було коричневі просто зварити), коричневі стали трошки більш насиченого кольору. З каррі я дістала красиві насичено-руді перепелині і коричневі курячі яйця, білі були ледь жовтенькими. І нарешті сурпрайз - крашанки, фарбовані каркаде: не обдерті вийшли чорно-синіми, обдерті - сіро-синіми =) Під шкарклупу просочилось лише каркаде, решта крашанок всередині були біленькі, зате частина з них неслабенько так пахла каррі=)


Чому так вийшло з каркаде я зрозуміла трохи пізніше - він містить лимонну кислоту, яка розчинила верхній шар шкаралупи=) А от чому яйця в чорний колір пофарбувались - для мене й досі загадка :/

всіляке

Previous post Next post
Up