На замовлення Фішки

Aug 03, 2006 14:49

З сиром пироги

Рецепт дуже простий і необтяжливий.

Для тіста: приблизно 1 кг борошна, 1 пакетик сухих дріжджів Саф-момент, 2-4 ст. ложки цукру, 1-1,5 ч.л. солі, 75-100 мл олії, прибл. 400 мл води.

Для змазування пиріжків: 1 яйце збити виделкою з дрібкою цукру.

Для начинки: я брала сир "Галактон" 5% з тих, що у круглих пачках, прибл. 400 г, 1 яйце, сіль, цукор за смаком, можна ванільний цукор і родзинки.

Просіяти в миску грам 800 борошна, сухі дріжджі, сіль, цукор, перемішати ложкою, потроху доливати воду, вимішуючи ложкою, а потім рукою, повертаючи миску. Скільки води - залежить від борошна. Коли менше, коли більше треба. Коли у нас буде більш-менш однорідний колобок, підливаємо на денце потроху олію і продовжуємо місити, поки не отримаємо гарне пластичне тісто.
Накриваємо рушничком і залишаємо підходити. Температура кімнатна. Не треба ніяких мисок з гарячою водою, досить просто закрити кватирки-балкон, щоб не було протягу.

Поки тісто підходитиме (у мене така миска, що я даю йому втричі збільшитися в розмірах, це забирає десь 1-2 години), викладемо з холодильника на стіл всі інші інгредієнти, щоб нагрілися.

Коли тісто виросте, примнемо його і залишимо. Увімкнемо духовку, щоб грілася десь до 180-190 градусів С. Тим часом зробимо начинку. Сир гарненько розім’яти з цукром, сіллю і яйцем. Взагалі радять перетирати через сито, але то занадто для мене:)) Сіль повинна відчуватися на смак, погана начинка буде солодко-приторною. Якщо додавати родзинки, то досить їх просто промити водою і обсушити, вони натягнуть вологу із сиру. Начинка не повинна бути дуже мокрою. Якщо сир дуже вологий, або його менше, то краще додати тільки жовток.

Повертаємося до тіста. Залежно від консистенції, можна або зразу з нього ліпити пиріжки, або, якщо воно "надто ніжне", ще раз вимісити з невеликою кількістю борошна (не всю масу, а розділяючи на порції).
Останнього разу я так і робила: брала частину тіста, легенько на столі вимішувала, розділяла на колобки. Колобочок розплескуємо руками на столі, кладемо посередині начинку вздовж, від верхнього до нижнього краю, а з боків зліва і справа робимо ножем невеликі розрізи-петельки.
Потім загортаємо ліву полу, а на неї праву і защіпуємо. Посередині залишається вічко, згори і знизу виглядає сир. Трохи схоже на дитину в пелюшці:)

На деко я завжди стелю пергамент, денця тоді дуже красиві у випічки:)
Викладаємо пиріжечки, залишаємо між ними проміжки. Деко краще поставити на плиту, щоб знизу підходило тепло від духовки. Треба так їх залишити мінімум на 15 хвилин, а краще 20-25, щоб піднялися. Потім ставимо в духовку хвилин на 5-7, щоб ще піднялися і трохи запеклися. Відтак витягаємо трохи деко з духовки, щоб не опектися, і змазуємо пиріжки збитим яйцем - пензлем або пером. І назад у духовку до готовності. Повинні бути рум’яними-рум’яними.

Це тісто можна використовувати і для будь-яких інших начинок, і для піци.

гастрономічне

Up