Для раунда американской кухни по американской литературе в любимом сообществе
gotovim_vmeste2 . June 12, 1929
The Whistle Stop Cafe opened up last week, right next door to me at the post office, and owners Idgie Threadgoode and Ruth Jamison said business has been good ever since. Idgie says that for people who know her not to worry about getting poisoned, she is not cooking. All the cooking is being done by two colored women, Sipsey and Onzell, and the barbecue is being cooked by Big George, who is Onzell's husband.
If there is anybody that has not been there yet, Idgie says that the breakfast hours are from 5:30-7:30, and you can get eggs, grits, biscuits, bacon, sausage, ham and red-eye gravy, and coffee for 25c.
For lunch and supper you can have: fried chicken; pork chops and gravy; catfish; chicken and dumplings; or a barbecue plate; and your choice of three vegetables, biscuits or cornbread, and your drink and dessert - for 35c.
She said the vegetables are creamed corn, fried green tomatoes, fried okra, collard or turnip greens, black-eyed peas, candied yams, butter beans or lima beans.
And pie for dessert.
В русском переводе catfish перевели как "зубатка." Никакая это не зубатка, а сом, чрезвычайно характерный для американской кухни, особенно для кухни Американского Юга. Даже в маленьких магазинчиках в маленьких городках посреди страны продаётся сом - замороженные тушки и замороженное филе.
На Юге традиционно жарят почти всё, очень часто в панировке или кляре. Я приготовила сома жареным в кляре и подала с кукурузой.
- 300г филе сома
- яйцо
- мука
- пиво
- соль, чёрный перец
- растительное масло для жарки
Разморозила филе сома в холодильнике.
Достала филе из холодильника за час до жарки, дала согреться в кухне. Посыпала перцем.
Разболтала в плошке яйцо, добавила муки, добавила пива, всё смешала.
Налила масло слоем примерно 1 см в тяжёлую сковородку, сильно разогрела.
Обмакивала куски рыбы в кляр, обжарила в масле с двух сторон. Подала с кукурузой.