Медівник

Dec 28, 2013 01:29


Пряники медові і різдвяні мені не вдаються, але медівник - наче так нічо, і тріскає посередині. Якщо медівник трісне посередині, то він вдався, каже моя баба.

Рецепт львівського, галицького чи опільського медівника дуже простий. Часу займає небагато, потрібно лиш вичекати, поки виросте тісто.


Інгредієнти для медівника на одну високу бритванку:

1 л цукру (з них дві склянки треба спалити, або ж стопити);
6 яєць;
30 гр дріжджів (не сухих; якщо сухі - то відповідно до вказаних пропорцій);
0,5 л сметани;
100 гр олії;
1,5 л муки;
1 ч. л. поташу (соди), погашеної оцтом, або 0,5 пачки порошку до печива;
мід - до смаку, кориця, гвоздика - так само, але без цих прянощів медівник - не медівник.

Тісто треба робити як звичайне на дріжджах: розтерти дріжджі з цукром до рідкого, потім поступово додати муку, яйка (збивати не треба), сметану, цукор і все решта. Потім тісто залишити на півгодини-годину, щоб розрослося; коли з'являться бульки, можна класти на бритванку і ставити в духовку.

А, ще тісто треба гарно вимішати: гарно вимішане тісто - те, яке не липне до пучок пальців.

Пекти, мабуть, годину, в середньотемпературному режимі. Я починаю заглядати крізь віконечко духовки через сорок хвилин. Раніше не можна відкривати духовку, щоб медівник не впав. Коли гарно покоричневіє медівник, і коли тест сірником буде пройденим, смакоту витягають з духовки. Можна посипати пудрою чи залити чеколядою - кому як смакує. Мені любиться медівник несвіжий - дводенний, коли трохи стане твердуватим і почне сильно пахнути корицею і гвоздикою.

Як палити, або ж топити цукор? В алюмінієвий банячок висипаємо дві склянки цукру і ставимо на маленький газ. Час від часу помішуємо, а коли цукор весь переплавиться на однорідну "плазму" і стане схожим на темно-коричневу карамель, знімаємо. До цукру не треба додавати нічого, він перепалиться сам.

Палений цукор до тіста можна давати тільки холодним чи ледь теплим, інакше "помруть" дріжджі, і медівник не виросте. Якщо палений цукор застигне, можна знову його розігріти, додавши кілька столових ложок води: після цього цукор вистигне, не тверднучи.

горнятко, срібний волосок, Лємберґ, штамбух, спадок

Previous post Next post
Up