unexpected cooking tutorial is unexpected. vikinek talán nem. neki már meséltem, szeretnék ilyet csinálni. elvégre mostanában csomót sütök/főzök, nem tart semmiből a posztot is megírni. aztán meg majd meglátom, lesz-e rá igény.
hozzávalók:
nagy fakanálnyi zsír, habár én most azt nem találtam itthon, úgyhogy olaj lett belőle. abból köbö 3-4 nagy ek. zsírt jobban szeretem, finomabb a szaftja.
két kisebb fej hagyma
három alsó csirkecomb egy fölső.
fél citrom
só, fehérbors, kakükkfű, rozmaring
1-1,5 dl fehérbor a kajára, plusz még egyéni fogyasztásra ki mennyit szeret. én a szárazat szeretem, ebbe is az került.
egy kispohár tejföl
1 nagy tk liszt
krumpli
petrezselyemlevél, nekem mondjuk most épp nem volt, ezért őrölz petrezselyemlevelet raktam a krumplira
elkészítés:
husit még reggel kivettem a mélyhűtőből hogy kiolvadjon. mielőtt nekiálltam volna készíteni, a fél citrom levét ráfacsartam és megsóztam. jól körbekentem mindennel, hogy beigya.
kislángon fölraktam a gázra egy serpenyőben az olajat. két fej hagymát megpucoltam, fölkockáztam majd az olajon épphogy megpirítottam.
miután ez megvolt, ráraktam a combokat.
majd fölöntöttem 1 fél pohár (1-1,5 dl) vízzel
aztán a bor
megfűszereztem kakukkfűvel. most pont kaptam egészet, ezt csak így beleraktam, ha őrölt lett volna, azt mindig belemorzsolom, hogy jobban kijöjjön az íze. aztán megsóztam, jól megborsoztam és egy kis rozmaringot is raktam bele. ha nem vagy biztos hogy mennyit kell, vagy hogy te hogy szeretnéd, akkor szép lassan adagold, majd meglátod, neked hogy fog ízleni.
ha már úgyis elő volt véve, öntöttem egy pohár fehérbort magamnak is. aztán nekiálltam keresni egy födőt, ráraktam, úgy köbö tízpercenként ránéztem, és fölöntögettem arra a szintre, ahogy eredetileg fölraktam. a húst húsvillával szurkálom, ha még nem tudod, mikor jó, és nem fontos, hogy gyönyörűséges legyen a végeredmény, akkor nyugodtan vágj bele késsel és nézd meg, hogy áll a hús. de ha már finoman belecsúszik a húsvilla, már jó kell, hogy legyen. ha a fűszerezésben nem voltál biztos, kóstolgasd és fűszerezd.
az enyém így nézett ki, mielőtt kivettem volna a húst:
kivettem a combokat, egy tálra raktam őket. a szószt alóla még fönthagytam. elővettem a pohár tejfölt, nekem erre az adagra nem kellett egy teljes, ahhoz egy nagy tk lisztet adtam és jól elkevertem, hogy ne legyen csomós.
mituán már nem voltak csomók, belekevertem a szószba, fölvettem a gázt és addig kevertem míg össze nem sűrűsödött. azután ráöntöttem a húsra:
újkrumplink volt, azt megpucoltam, megfőztem. akkor jó az is, ha a villa már könnyen beleszalad. leöntöttem róla a vizet és egy tálba kiszedtem, tetejére őrölt petrezselymet szórtam és megsóztam.
remélem sikerül neked is, ha kérdés van írj, ha tetszett írj.
egyébként meg:
SPAM ME WITH PICTURES!