За
рецептом Елли (
elladkin)
На форму розміром 13×23 см, на 3 осіб
Для тіста:
- 2 яйця
- 200 г борошна (оптимально 100 г семоли і 100 г типу 00)
- 1 ст. л. олії
Для рагу:
- 200 г змішаного фаршу (свинина-телятина)
- 2 скл. томатного пюре (перетерта м'якоть і сік помідорів (без шкірок і кісточок)
- 2 ст.л. олії
- 1 цибулина (порізана кубиками)
- базилік
Для лазаньї:
- масло для змазування форми
- 1 середню "кульку" моцарелли (у мене було 5 маленьких, розміром з крупну черешню) порізану кружальцями або тонкими дольками.
- 30 г тертого пармезану
Першим готується рагу - йому потрібно буде 2-6 год в холодильнику, щоб "дозріти":
1. Цибулю пасеруємо до прозорості на олії. До неї додаємо помідорне пюре і гілочка базиліку. Кип'ятимо 10-12 хв.
2. Окремо обсмажуємо фарш, солимо/перчимо до смаку.
3. В кастрюльку кладемо фарш, заливаємо помідоровою сумішшю* і даємо покипіти 20-30 хв.
*Рідини в рагу має бути досить багато, тому, якщо суміш вийшла густа доливаємо трохи води.
4. Залишаємо рагу під кришкою мінімум на 2 години (оптимально на 6).
Десь за 60 хв до початку приготування лазаньї потрібно замістити тісто.
5. Для цього на стільницю насипаємо борошно "фонтаном" (фактично "кратером" з вільною серединою). В середину вибиваємо яйця і замішуємо тісто. Місити до тих пір, поки тісто не почне відставати від рук. Скатати "ковбаску", загорнути в харчову плівку і заховати в холодильник на 30-40 хв.
6. Приготувати форму - змастити маслом, і зробити перший шар рагу.
7. Тісто розкачати тонко, але воно не повинно "світитися" чи рватися. Вирізати потрібного розміру пластини.
Можна приступати до "зборки".
8. На нижній шар рагу вздовж форми покласти листи лазаньї. Добре змастити їх рагу (не жалійте рідини), розкласти дольки моцарелли і посипати тертим пармезаном. Наступний шар листів покласти поперек форми і повторити начинку. Повторювати зі всіма листами.
9. Верхній лист лазаньї добре залити рагу і посипати рівним тонким шаром пармезану.
10. Випікали при 180°C 45 хв.
Дуже смачно і просто :)
Активний час - 20 хв (рагу)+ 30 хв (тісто)+10 хв (зборка)= 1 год.
Весь час - 4 год.