Вперше в житті готую і їм рибні тефтелі.
Рецепт від
mimi_shka.
Оскільки муж з'їв і вилизав тарілку (не при людях буде сказано), значить вдалися, але я не дуже задоволена.
Чому? Подробиці під катом.
Спершу рецепт (вже ті пропорції, які брала я), а потім уже мої враження.
Готуєтьсь дуже просто і приємно, хоча для мене це надто часоємка страва (не те, як завжди готую - склав усе порізане в банєк і пішов :)))). А я ще собі ускладнила процес пароварінням самих тефтелів, бо обсмажувати не хотіла. Це звісно, скоротило мені час приготування, але й додало посуду для миття.
Для тефтелів:
- 500 г філе білої риби*
- 100 г вчорашнього білого хліба без шкірок
- цедра 1 цитрини
- 1 збитий білок
- сіль, перець
Для соусу:
- 1 ст.л. борошна
- 1 ст.л. масла
- 100 мл води**
- 100 мл сметани
- сік з 1/2 цитрини***
- 1 жовток
- пучок петрушки (дрібно посікти)
- 1 ч.л. рибного соусу (опціонально)
1. Рибу перетворити на фарш. Змішати з тертою цедрою цитрини, подрібненим сухим хлібом, сіллю, перцем. Акуратно вимішати масу із збитим до пінки білком. Сформувати кульки, поставити в пароварку на 12 хв (або швидко обсмажити зі всіх сторін). Поки готуються тефтелі приготувати соус.
2. Для цього в товстостінній посудині обсмажити борошно до кремового кольору . Додати до нього масло, розтопити і добре вимішати. Влити воду і сметану, постійно помішуючи, щоб не було грудочок. Додати сік цитрини, жовток швидко розмішуючи, щоб не згорнувся. Додати зелень і рибний соус.
3. У соус покласти готові тефтелі і тушити під кришкою ще хв. 5-7. Якщо тефтелі обсмажували, то в соусі їх потрібно потушити 15 хв.
На гарнір - рис.
Активний час: 30 хв.
Мої враження: Це дуже смачно. Обов'язково повторю, але поексперементую з пропорціями в соусі.
Примітки:
* Рибу звісно треба брати свіжу. Сумні реалії життя свіжу рибу на тефтелі не пускають :)), тому взяли морожену. Це була перша помилка. Морожену рибу треба відтискати під пресом, навіть якщо вона не в крижаній глазурі, щоб вийшла вся зайва вода. Я не відтисла. Як наслідок мала дуже багато рідини в фарші. А хліба більше давати не хотіла. Тому тефтельки погано трималися купи.
** на 1 ст.л. борошна 100 мл води виявилося катастрофічно мало. Я додала десь 220 мл. Соус вийшов доволі густий.
*** у Маринки в рецепті вказано сік з цілої цитрини. Я додала з 1/2 і не помилилася. Мені цитринового соку було надто багато. Але якщо любите кисленьке, то сміливо давайте з 1/2. Я наступного разу дам ще менше.