Для Олі - обіцяне

Nov 07, 2010 18:34

Я останнім часом дуже безвідповідальна. Обіцяла минулого понеділка Ольці рецепт печива, а виконую тільки сьогодні :(.
Рецепти прості до неможливості, правда по калорійності - ого-го, але ніхто ж не каже їсти його щодня і вагонами.


Джерело: cook
"Фігурні печенька (Фігурне печиво)"
  • 1 пачка маргарину*
  • 4 ст.л. сметани
  • 2,5-3 скл. борошна (+ може знадобитися ще десь 2-3 ст.л. для підсипання під час розкачування)
  • Для змазування: збите виделкою яйце
  • Варіанти для присмачення: цукор-пудра, цукор, горіхи, кунжут, кмин, сіль

1. Маргарин посікти з борошном, додати сметану і замішати тісто. Зробити з нього кулю і покласти в холодильник на 2 год.
Примітка: У класичному рецепті рубленого тіста чим менший контакт рук з тістом, тим більш хрумке і легке тісто вийде. Чим довше місиш, тим твердіші готові вироби. Моя мама ніколи тісто ножем не сікла й це печиво у неї завжди було хрумке і мягеньке. Ділюся секретом.
Беремо пачку маргарину з морозилки і натираємо її на грубій терці в ємкість з борошном. Час від часу помішуємо ложкою, щоб усі "стружки" обвалялися в борошні та не було маргаринових грудок. Тепер до цієї суміші додаємо сметану і вимішуючи (швидко) формуємо кулю.
2. Розділити кулю на 4 частини. 1 частину залишити, решту поклати в холодильник.
3. Підсипати дошку борошном. Розкатати тісто в пласт товщиною 4-5 мм (не дуже товсто). Вирізати тістечка за допомогою формочок.
4. Тістечка викладати на змащену бритванку і змащувати збитим яйцем і посипати присмачками**.
5. Пекти при 180° 15-20 хв (колір готового золотисто-кремовий).
6. Поки печеться  - витягуємо наступну порцію тіста і повторюємо пп. 3-5.


* Можна спокійно замінити на вершкове масло.
** Оскільки в тісті немає ні цукру, ні солі, то смак печива визначають присмачки.
Для солодкого: посипати печиво перед випічкою цукром (ванільним цукром, цукром з корицею), січеними горіхами (грецькі, арахіс, фісташки) або кунжутом; перед випічкою не посипати нічим, а готове остигле печиво посипати цукор-пудрою.
Для соленого: посипати тістечка крупною сіллю і кунжутом/кмином/сушеними травами.

"Тістечка Ніни Гордій"
Хто така Ніна Гордій я ніколи не знала, але дуже любила ці тістечка. Ще один варіант рубленого тіста.
  • 1 пачка маргарину
  • 1 скл. сметани
  • муки скільки візьме
  • 1 яйце (збити виделкою для змащування)
  •  Начинка - вишні у власному соку, чорнослив з рубленими горіхами, повидло (таке, яке майже пастила - у магазині брусками продавали колись)
1. Повторюємо п. 1-3 попереднього рецепту. Тільки тут вирізати будемо не формочками, а тісто розрізаємо на квадрати із стороною 5-6 см.
2. В середину квадрата кладемо начинку (2 вишеньки, або 1/2 ч.л. чорносливу з горіхами чи повидла). Кути з'єднуємо у центрі формуючи конвертик (корзинку).
3. Тістечка викладаємо на змащену бритванку і змащуємо збитим яйцем.
5. Пекти при 180° 15-20 хв (колір готового золотисто-кремовий).
6. Поки печеться  - витягуємо наступну порцію тіста і повторюємо п. 1.
7. Вистиглі готові тістечка посипаємо цукор-пудрою.

друзі, кулінарне, Рецепт: з маминого записника, Тип: випічка

Previous post Next post
Up