Давно заглядалася на рибні мафіни в
laperla_foto і от, зірки були сприятливими.
Оскільки в дома була копчена горбуша, то вибір я зупинила на рецепті
Мафіни з копченим лососем (першоджерело
vyborganka)
На 12 мафінів*:
Сухі інгридієнти:
- 400 мл пшеничного борошна
- 1 ч. л. розпшувача
- 2 ч. л. меленого чорного перцю
- цедра 1 цитрини
Рідка частина:
- 300 мл молока
- 2 яйця
- 100 мл олії
Наповнювачі:
- 4 ч. л. дрібнопорізаного кропу
- сік 1 цитрини
- 200 г холоднокопченого лосося
Змішати всі сухі інгридієнти - борошно просіяти з розпушувачем і чорним перцем, додати натерту цедру. Рибу нарізати. Молоко змішати з яйцями і олією (не збивати). Змішати рідкі і сухі складові, вимішувати не довго. Додати кріп, рибу та цитриновий сік. Розкласти у формочки, заповнюючи їх на 3/4.
Випікати 15-20 хв у попередньо розігрітій духовці при 200°C.
Охолодити.
* Робила 1/2 порціїї. в мене вийшло 8 шт :). Наступного разу рибу змішаю з цитриновим соком, щоб трохи постояла - хв 10.
Не сподівалася, що будуть аж такі смачні! Делікатне тісто, хрумка скоринка, нотка цитрини і яскравий рибний смак.
І теплими, і холодними - дуже-дуже!
Хоча особисто я - рибні пироги терпіти не можу ;))
Протилежний рецепт -
Кексики з хурмою і горіхами від
mimi_shka. Теж робила 1/2 порції, також вийшло 8 шт.
на 12 кексиків:
- 130 г вершкового масла кімнатної температури
- 3/4 скл. цукру
- 2 великих яйця кімнатної температури
- 1,5-1,75 скл. пшеничного борошна
- 1/2 ч.л. розпушувача
- трохи мускатного горіху і кориці
- жменя посічених кешью (в мене кешью і смажений мигдаль)
- 1 скл нарізаної середніми кубиками хурми
- Для посипки: цукор-пудра або растопленого вершкове масло + цукор з корицею
Збити вершкове масло з цукром до побіління (в крем) - 4 хв. Продовжуючи збивати додати по 1 яйцю - ще 4 хв. Просіяти борошно з розпушувачем, мускатом і корицею. Додати до масла з яйцями і акуратно вимішати. Додати хурму.
Форми для кексів змастити маслом і заповнити тістом на 3/4.
Поставити в розігріту до 180°С духовку на 20-25 хв.
Остудити в формі 5-7 хв, а потім повністю на решітці.
Посипати цукор-пудрою або вмокнути шапинку в розтоплене масло, а потім у цукор з корицею.
Не сухі, вологі кексики з ніжним смаком і ароматом. Хурма практично не відчувається. Такий легкий в'яжучий післясмак :)
Дуже добре :))
В бонус - те задля чого купувалася хурма -
сальса з хурми від Юлі (
laperla_foto)
- 2 солодких стиглих хурми (маленькими кубиками)
- 1/2 солодкої салатної цибулі (як найменшими кубиками)
- 4 гілочки кінзи (тільки листочки, дрібно посікти)
- 1/4 кавової ложки порошку імбиря (я брала 1 см свіжого кореня - через прес для часнику)
- 2 ст. л. соку лайма
- 1 ст. л. олії
- сіль, перець чілі до смаку.
Всі інгридієнти змішати і дати постояти 5-10 хв.
Дуже приємний варіант як салат і дуже смачно із копченою рибою :).