Кекси vs мафіни

Nov 23, 2010 23:27


Давно заглядалася на рибні мафіни в laperla_foto і от, зірки були сприятливими.
Оскільки в дома була копчена горбуша, то вибір я зупинила на рецепті
Мафіни з копченим лососем (першоджерело vyborganka)
На 12 мафінів*:
Сухі інгридієнти:
  • 400 мл пшеничного борошна
  • 1 ч. л. розпшувача
  • 2 ч. л. меленого чорного перцю
  • цедра 1 цитрини
Рідка частина:
  • 300 мл молока
  • 2 яйця
  • 100 мл олії
Наповнювачі:
  • 4 ч. л. дрібнопорізаного кропу
  • сік 1 цитрини
  • 200 г холоднокопченого лосося

Змішати всі сухі інгридієнти - борошно просіяти з розпушувачем і чорним перцем, додати натерту цедру. Рибу нарізати. Молоко змішати з яйцями і олією (не збивати). Змішати рідкі і сухі складові, вимішувати не довго. Додати кріп, рибу та цитриновий сік. Розкласти у формочки, заповнюючи їх на 3/4.
Випікати 15-20 хв у попередньо розігрітій духовці при 200°C.
Охолодити.

* Робила 1/2 порціїї. в мене вийшло 8 шт :). Наступного разу рибу змішаю з цитриновим соком, щоб трохи постояла - хв 10.
Не сподівалася, що будуть аж такі смачні!  Делікатне тісто, хрумка скоринка, нотка цитрини і яскравий рибний смак.
І теплими, і холодними - дуже-дуже!
Хоча особисто я - рибні пироги терпіти не можу ;))

Протилежний рецепт - Кексики з хурмою і горіхами від mimi_shka. Теж робила 1/2 порції, також вийшло 8 шт.
на 12 кексиків:
  • 130 г вершкового масла кімнатної температури
  • 3/4 скл. цукру
  • 2 великих яйця кімнатної температури
  • 1,5-1,75 скл. пшеничного борошна
  • 1/2 ч.л. розпушувача
  • трохи мускатного горіху і кориці
  • жменя посічених кешью (в мене кешью і смажений мигдаль)
  • 1 скл нарізаної середніми кубиками хурми
  • Для посипки: цукор-пудра або растопленого вершкове масло + цукор з корицею

Збити вершкове масло з цукром до побіління (в крем) - 4 хв. Продовжуючи збивати додати по 1 яйцю - ще 4 хв. Просіяти борошно з розпушувачем, мускатом і корицею. Додати до масла з яйцями і акуратно вимішати. Додати хурму.
Форми для кексів змастити маслом і заповнити тістом на 3/4.
Поставити в розігріту до 180°С духовку на 20-25 хв.
Остудити в формі 5-7 хв, а потім повністю на решітці.
Посипати цукор-пудрою або вмокнути шапинку в розтоплене масло, а потім у цукор з корицею.
Не сухі, вологі кексики з ніжним смаком і ароматом. Хурма практично не відчувається. Такий легкий в'яжучий післясмак :)
Дуже добре :))

В бонус - те задля чого купувалася хурма - сальса з хурми від Юлі (laperla_foto)
  • 2 солодких стиглих хурми (маленькими кубиками)
  • 1/2 солодкої салатної цибулі (як найменшими кубиками)
  • 4 гілочки кінзи (тільки листочки, дрібно посікти)
  • 1/4 кавової ложки порошку імбиря (я брала 1 см свіжого кореня - через прес для часнику)
  • 2 ст. л. соку лайма
  • 1 ст. л. олії
  • сіль, перець чілі до смаку.

Всі інгридієнти змішати і дати постояти 5-10 хв.
Дуже приємний варіант як салат і дуже смачно із копченою рибою :).

Тип: салат, Складник: риба, кулінарне, Складник: хурма, Тип: випічка

Previous post Next post
Up