Уже досить давно я шукаю таке співвідношення продуктів, яке б дало ідеальну (на мій смак) сирну (творожну) запіканку.
То вона була надто ніжна, чи надто сирна, чи надто яєчна і от, нарешті, здається, це саме вона! :)
Тьотя Ваня (
soncezajchyk)! Якщо б не ти, то ми ніколи б не зустрілися :)
Чому? Бо зустріла я її в жжурналі чарівниці
i_lara, яку ти мені рекомендувала.
Отож, ідеальна кількість сиру, всього 0,5 яйця на порцію, майже без борошна - це:
Сирник на двох від
i_laraНа 200 г молочного сиру (творогу):
2 ст.л. цукру
1 яйце
1 ст.л. цедри апельсина (цитрини)*
1 ч.л. натуральної ванільної есенції**
2 ст.л. борошна
1/4 ч.л. розпушувача для тіста
дрібка солі
хороша жменя темних родзинок***
1 білок
1. Сир розтерти з цукром. У миску з сиром просіти борошно з розпушувачем і сіллю. Додати яйце і ванільну есенцію, перемішати. Родзинки і цедру. Знову добре вимішати.
2. Духовку розігріти до 180°С. Форму (у мене 15 см в діаметрі) змастити вершковим маслом і присипати борошном.
3. Білок збити міксером до м'яких піків і з'єднати з сирковою масою.
4. Викласти тісто у форму, трохи розрівняти.
5. Випікати 20-25 хв. при 180°С.****
Перед подачею присипати цукор-пудрою і полити апельсиновим варенням*****.
Примітки:
* Апельсинова нотка робить цю запіканку неповторно смачною. Якщо немає цедри можна влити, наприклад, 1 ч.л. апельсинового лікеру (раптом у вас якесь Куантро завалялося) або лікеру з кумквату (це у мене завалялося :))).
** У мене немає ні ванільної есенції, ні ванільного цукру і ваніліну (все забуваю купити). Тому можна спокійно обійтися. Але з ванільним ароматом буде краще.
*** Перший раз я робила із замороженою чорною смородиною. Другий - з темними родзинками. З родзинками - смачніше :)
Сьогодні перед випічкою присипала рубленими сирими фісташками, які трохи вдавила в тісто - дуже доречна смакова нотка :)
**** У мене приблизно 30-35 хв. Орієнтуюся на зарум'янення серединки - "загар" по всій поверхні має стати однаковим.
***** Будь-яке інше варення теж підійде або просто, як ми, зі сметаною.
Спостереження:
Якщо додати обидва жовтки (угу, мені в якийсь із разів не було другий куди прилаштувати :)))) - буде надто виражений яєчний смак. Тому краще дотримуватися варіанту 1 яйце+білок.
Чим жирніший сир, тим смачніша запіканка. Але з пастоподібним пачковим приємніша консистенція, ніж із жирним зернистим.
Якщо збити обидва білки, то запіканка інтенсивніше підіймається, більш повітряна, але і більше опадає. На фото - власне з обома збитими білкам, як опала видно.
А от перша, з якою я не експерементувала - була рівненька і майже не сіла.
Наступним я поклала око на
ТВОРОЖНЫЙ ПУДИНГ СО СЛИВОЙ :)))