Кум і кума! Пост для вас ;)
Телятина теріякі
- 400 г м'якоті телятини (яловичини)
- 2/3 скл. соусу теріякі (готовий "Кікоман")*
- 2 ст.л. хересу
- бамбукові шпажки 20 см
Телятину нарізати кубиками товщиною у 2 см. Змішати теріякі і херес. М'ясо залити соусом (так, щоб було повністю занурене), посудину закрити кришкою і залишити на 4 год у холодильнику (або 40 хв при кімнатній температурі). Час від часу струшувати, щоб рівномірно промаринувалося.
Перед нанизуванням занурити шпажки у холодну воду на 10-15 хв (до них не прилипатиме м'ясо і вони не горітимуть). Нанизати шашлички. Можна просто м'ясо, а можна в перемішку з овочами (у мене цибуля і кружальця чілі перцю, як варіант - помідорки черрі, квадратики болгарського перцю, тощо).
Це сирі:
Смажити на решітці під грилем з конвекцією (або у духовці при 200°, або на звичайному грилі з вугіллям) 10 хв з обох сторін**.
А це уже готові:
Дуже гарно смакує як закуска з улюбленим соусом або як основна страва з улюбленим салатом із свіжих овочів.
* Можна дати 1 скл. теріякі, але в нас більше не було :) Чим більше теріякі, тим більш "лакове" покриття у готового шашличка.
**При спробі посмажити теріякі на сковорідці, як радить Гастроном і
laperla_foto я стикнулася із тим, що соус горить і перетворюється на неапетитні чорні пластівці. Скоріш за все через високий вміст цукру. Та й простіше покласти всі шпажки під гриль, а не смажити їх партіями :)
Кулінарний словничок.
Теріякі - соус на основі соєвого соусу з додаванням куховарського саке, міріну, цукру та імбирю. Використовується для маринування м'яса і субпродуктів, а також для приготування м'ясних і рибних страв.
Приблизне співвідношення продуктів:
6 ст. л. соєвого соусу, 6 ст.л. мірин або кулінарного саке**, 2 ст. л. цукру або рідкого натурального меду, 1 ч. л. або 1 ст.л. меленого імбирю.
Інколи, до теріякі додають ананасовий сік (не лише задля смаку, а через і те, що бромелайн додатково ферментує м'ясо), інші спеції.
Замариновані в теріякі шматочки нанизуються на шпажки і смажаться на вугіллі чи грилі. Так готують курятину (якіторі), курячі субпродукти (серця і шлунки), яловичину, деякі види риби.
Мірін - дуже солодке рисове вино (практично сироп). Можна купити в "Суші сам" або в (ки)тайців на Либідській.
**Ми не розбиралися, чим кулінарне саке відрізняється від звичайного, але в наших умовах його цілком можна замінити на сухий вермут.
Мені дуже сподобалося маринувати курячі сердечка з додаванням до теріякі хересу (ідея з книги Гастронома "Про птицю", побачено у
laperla_foto). Тому цього разу спробували приготувати так само телятину.