Телятина теріякі

Feb 12, 2011 23:40

Кум і кума! Пост для вас ;)

Телятина теріякі
  • 400 г м'якоті телятини (яловичини)
  • 2/3 скл. соусу теріякі (готовий "Кікоман")*
  • 2 ст.л. хересу
  • бамбукові шпажки 20 см

Телятину нарізати кубиками товщиною у 2 см. Змішати теріякі і херес. М'ясо залити соусом (так, щоб було повністю занурене), посудину закрити кришкою і залишити на 4 год у холодильнику (або 40 хв при кімнатній температурі).  Час від часу струшувати, щоб рівномірно промаринувалося.
Перед нанизуванням занурити шпажки у холодну воду на 10-15 хв (до них не прилипатиме м'ясо і вони не горітимуть). Нанизати шашлички. Можна просто м'ясо, а можна в перемішку з овочами (у мене цибуля і кружальця чілі перцю, як варіант - помідорки черрі, квадратики болгарського перцю, тощо).
Це сирі:


Смажити на решітці під грилем з конвекцією (або у духовці при 200°, або на звичайному грилі з вугіллям) 10 хв з обох сторін**.
А це уже готові:


Дуже гарно смакує як закуска з улюбленим соусом або як основна страва з улюбленим салатом із свіжих овочів.

* Можна дати 1 скл. теріякі, але в нас більше не було :) Чим більше теріякі, тим більш "лакове" покриття у готового шашличка.
**При спробі посмажити теріякі на сковорідці, як радить Гастроном і laperla_foto я стикнулася із тим, що соус горить і перетворюється на неапетитні чорні пластівці. Скоріш за все через високий вміст цукру. Та й простіше покласти всі шпажки під гриль, а не смажити їх партіями :)

Кулінарний словничок.
Теріякі - соус на основі соєвого соусу з додаванням куховарського саке, міріну, цукру та імбирю. Використовується для маринування м'яса і субпродуктів, а також для приготування м'ясних і рибних страв.
Приблизне співвідношення продуктів:
6 ст. л. соєвого соусу, 6 ст.л. мірин або кулінарного саке**, 2 ст. л. цукру або рідкого натурального меду, 1 ч. л. або 1 ст.л. меленого імбирю.

Інколи, до теріякі додають ананасовий сік (не лише задля смаку, а через і те, що бромелайн додатково ферментує м'ясо), інші спеції.
Замариновані в теріякі шматочки нанизуються на шпажки і смажаться на вугіллі чи грилі. Так готують курятину (якіторі), курячі субпродукти (серця і шлунки), яловичину, деякі види риби.

Мірін - дуже солодке рисове вино (практично сироп). Можна купити в "Суші сам" або в (ки)тайців на Либідській.

**Ми не розбиралися,  чим кулінарне саке відрізняється від звичайного, але в наших умовах його цілком можна замінити на сухий вермут.

Мені дуже сподобалося маринувати курячі сердечка з додаванням до теріякі хересу (ідея з книги Гастронома "Про птицю", побачено у laperla_foto). Тому цього разу спробували приготувати так само телятину.

Складник: соус теріякі, Складник: м'ясо, кулінарне, Тип: кулінарний словничок, Тип: гриль

Previous post Next post
Up