Не знаю, хто такий кухар Сєлєзньов і з чим його їдять як він готує і чим знаменитий, але
рецепт його, а я побачила
перероблений у
nataliya, і трохи змінила під себе.
Відколи читаю незрівняну
lapatissiere кекси та мафіни стали моєю улюбленою випічкою.
За 20 хв активності та 20-60 хв духовці отримуємо ароматне чудо до чаю або торт :)))
За пропорцією сьогоднішній кекс - здобний. Чим він особливий і як створити свій рецепт на основі базової математичної пропорції - читаємо
тут у
lapatissiere.
Одразу підкреслю, що пан Селезнев мішає його не в тій послідовності й не так, а мені класичний метод збивання масла є приємніший для виконання (коротко кажучи, зусиллями Наталі (
nataliya) і моїми рецепт став абсолютно автономним :)))).
Найскладніше в рецепті кексового тіста - не забути викласти всі складові з холодильника за 1 або 2 години перед приготуванням. Чому? Насамперед, масло краще збивається, кекс гарно підіймається і не "падає" після випічки і мало тріскає (або не тріскає зовсім).
Кекс із яблуками
на форму 23 см:
- 125 г вершкового масла
- 1 скл. цукру (або цукор-пудри)
- цедра 1/2 цитрини
- 2 яйця
- 1 скл. сметани 15% (нежирного йогурту/кефіру/вершків)*
- 2 ч.л. розпушувача для тіста
- 1 3/4 скл. пшеничного борошна
- 3 середніх кисло-солодких твердих яблука
- 2 ч.л. черешневого повидла (або будь-якого іншого на ваш смак чи наявність у холодильнику)
1. Масло збити з цукром і лимонною цедрою у пухку масу (приблизно 8-15 хв в залежності від потужності міксера та дрібноти помелу цукру). Додаючи по 1 яйцю продовжувати збивати.
2. Борошно просіяти з розпушувачем.
3. До масляно-яєчного крему додати половину борошна і акуратно вимішати (не довго), додати половину сметани, знову перемішати. Повторити з другою половиною борошна і сметани. 30-40 секунд добре перемішати.
4. Яблука почистити, нашаткувати тонкими дольками (наприклад, за допомогою "картопляної" сторони терки).
5. У форму (змащену вершоковим маслом і присипану борошном) викладаємо трохи менше 1/2 тіста. На нього - пластинки яблук. Зверху розмащуємо повидло (не мусить бути рівномірно, все одно воно потім все розтопиться). І на останок - решта тіста.
6. Пекти у попередньо розігрітій до 180° духовці 40-50 хв. Перевірити готовність довгою шпажкою - вона повинна виходити з центру кекса сухою (без крихт).
* Чим жирніший кисломолочний продукт, тим ніжніше буде тісто.
Нам дуже сподобався - делікатне тісто з легкою ноткою цитрини, ароматний прошарок ніжного яблучно-черешневого смаку.
Наталю :), дуже дякую :)*
П.С. Дуже вибачаюся перед
13medusa - я випадково "вбила" цей же пост вставляючи фото :(
П.С.С. Не звертайте увагу на серединку. Це особливість конвекції моєї мікрохвильовки + я пекла у новій силіконовій формі і недостатньо остудила перед перевертанням :(