Інколи, заглядаючи вранці до холодильника, придумуєш якесь поєднання з наявних продуктів і воно виявляється дуже смачним :)
Яєчшня "Очка" зі шпинатом і чілі
на 2 порції:
- 25 г шпинату
- 20 г вершкового масла
- 1 зубець часнику (опціонально)
- 1/3 чілі
- 2 ст. л. яловичого фаршу (будь-якого іншого)
- 4 яйця
- сіль, перець
Шпинат помити і довільно порізати.
Масло розтопити на добре розігрітій сковороді, додати шпинат. Трохи протушити, щоб шпинат зм'як, а зайва волога випарилася.
Додати фарш, чілі та часник, посолити. Просмажити до готовності м'яса (3-4 хв). В процесі смаження старатися розбивати грудки фаршу якнайдрібніше, постійно помішуючи.
Вибити яйця і на повільному вогні довести яєшню до готовності. Білок має добре згорнутися, а жовток - залишитися рідким.
Поперчити.
Подавати із скибочкою хліба і кавою.
В'єтнамська кава (Cà Phê Sua Nóng)
Міцна солодка кава з вершками або концентрованим молоком.
На 1 порцію:
- 2 ч.л. в'єтнамської кави* (~8 г)
- 1/4 грудки пальмового цукру**
- 60-80 мл кип'ятку
- 20 мл вершків
Особливість цієї кави, насамперед, у специфічному способі заварки. Для того, щоб її заварити необхідна Phin Cà Phê (кавоварка на горнятко, що за принципом дії нагадує френч-прес схрещений із чашкою-заварником):
Спершу потрібно прогріти Phin Cà Phê і горнятко. Для цього через зібрану кавоварку в горнятко пропускаємо трохи кип'ятку. Після цього, у кавоварку (цифра 1 на рисунку) засипаємо 2 ч.л. кави. Накриваємо прес-фільтром (2). Трішки втрамбовуємо, але притискаємо несильно. Чим щільніше втрамбується кава, тим насиченіший буде смак і колір готового напою. Ставимо кавоварку на горнятко і заливаємо кип'ятком. Накриваємо кришечкою (3) і чекаємо поки вся кава з кавоварки не прокапає у горнятко.
Це займає приблизно 4 хв.
До готової кави додаємо дрібно потовчений пальмовий цукор, вершки і насолоджуємося.
Такий от зелено-червоний ранок з азійським присмаком.
Примітки: * - Дуже грубо помелена темно-просмажена арабіка; ** - сміливо заміняємо 2 ч.л. звичайного цукру, або 3-4 ч.л. згущеного молока (тоді вершки не потрібні).