Ми зустрілися на початку двотисячних. Я побачила їх на сторінці "Приятного аппетита" від "Лиза" і закохалася. Довго ходила кругами і вагалася. А потім, в один вечір, ризикнувши зготувала їх для домашніх. Від того часу це канапе - абсолютно безпрограшний варіант для гостей. Вони подобаються всім, хто їх хоч раз спробував.
Ті, хто їх пробував можуть вам підтвердити.
Швидко. Продукти доступні в будь-яку пору року.
Це радше не рецепт, а ідея. Бо її можна втілити і у великій канапці, і в маленькому канапе на шпажці.
Канапе з оселедцем і ківі
Нам знадобиться:
- хліб - білоруський (вчорашній), або бородінський-заварний (зі щільним м'якушем), український, будь-який інший темний.
- м'яке вершкове масло
- гірчиця - на ваш вибір, волію натуральну без смакових додатків.
- оселедець (філе) - має бути смачне, вміру солене, без кісточок і добре жирне. Я традиційно беру "Матіас".
- ківі - стиглі й тверді, з кислинкою; бажано дрібні.
- огірок - опціонально, в несезон можна обійтися. Він додає свіжості й легкості.
- кріп - добре вмити й висушити.
- журавлина - опціонально, просто кольоровий акцент на цьому зеленому святі.
Якщо робите просто велику канапку все просто: улюбленої товщини шматочок хліба, змастити вершковим маслом, дрібкою гірчиці, покласти зверху шматочок філе оселедця, прикрасити кружальцями ківі та огірка, кропом і журавлиною.
Недолік великої канапки - оселедець "тікає" з-під ківі й огірка, її незручно їсти, мажуться руки.
Та й якщо робити канапки на 8 і більше гостей, то місця стільки на столі не буде. А от канапе на шпажці на "один укус" - нова історія цієї закуски.
Для канапе на шпажках (масове виробництво, угу), я роблю інакше:
1. Оселедець виймаємо з масла і нарізаємо шматочками поперек філе 0,5 см товщини. Рахуємо скільки вийшло шматочків. Миємо руки. До риби ми більше торкатися не будемо.
2. Зрізаємо шкірки в буханця хліба. Розрізаємо його на пласти взовж. Кожен пласт змащуємо вершковим маслом і гірчицею. З нею обережно ;) Розрізаємо на ромбики (розміри 0,5 см в ширину і 2,5 см в довжину). Кількість ромбиків = кількість шматочків оселедця.
3. Чистимо ківі від шкірки. Нарізаємо тонкими кружальцями. Якщо плід великий, то кожне кружальце - навпіл. Має бути стількі ж скільки шматочків оселедця.
4. Огірок нарізаємо косими кружальцями.
5. Збираємо канапе: на шпажку нанизуємо ківі, кружальце огірка, наколюємо оселедця, пришпилюємо все до хлібного ромбика і переносимо на таріль. Прикрашаємо кропом і журавлиною.
Дуже смачно! Ківі дає приємну кислинку, але не дає цитринового аромату (який класично поєднують з оселедцем), огірок - хрусткість і свіжість.
Тих, хто пробував ;) - прошу зголоситися, а то перший раз всі сприймають скептично ;)))