І знову про айву.

Feb 17, 2012 10:25

Оскільки жж у мене своєрідний кулінарний нотатник, то занотую тут для себе.



Назви мої :))

Варіант 1. Белонікін, вірніше почутий нею від знайомої узбечки.

Цукати в бурштині
  • 2 кг айви
  • 2 кг цукру
  • 100 мл води
Айву добре помити, в процесі миття скористатися щіткою, щоб видалити весь пушок (на фото його добре видно).


Розрізати на 4 частини і видалити насіння з перетинками. Зважити.
Кожну четвертинку нарізати поперек, товщина шматочків~3-4 мм.
Посудина для варки має бути максимально широка.
Айву - в посудину, засипати такою ж кількістю цукру, додати 100 мл води.
На великому вогні довести до кипіння і прокип’ятити рівно 2 хв. Остудити і залишити на добу.
Наступного дня знову довести до кипіння і 2 хв.
Потім ще 1 або 2 рази.
Розкласти по стерилізованих банках і всьо :)
Це результат 4  денного варіння по 2 хв.


Дуже смачно. Шматочки айви просочуються сиропом і перетворюються на цукати. Сироп прекрасно смакує з сирами замість меду.
А якщо ще чайну ложку цього щастя (варення) булькнути в гарячий трав’яний чай, то ви потрапите в ароматне літо :)
І не страшні ніякі морози.
А це 3 денне (світліше, самі шматочки м’якші):


Як варіант, Белоніка пропонує також: додати на початку варіння жменю хороших грецьких горіхів (попередньо прокалити на сухій сковорідці) або кусочок кореня імбиря.

* * *

Варіант 2. Побачений у dona80.
Абсолютно інакшої консистенції та з трохи іншим ароматом.

Айвові скибочки
  • 1 кг айви
  • 1 кг цукру
  • 125 мл води (якщо айва достатньо соковита, то недавати)

Айву добре помити зі щіткою. Порізати дольками і засипати цукром. Перемішати.
Залишити на 12 год (на ніч), щоб пустила сік.
Наступного дня варити по 20-30 хв на великому вогні в 3 заходи.
Тобто поставити, довести до кипіння, прокип’ятити і відставити. Через якийсь час знову - 20-30 хв на великому вогні побулькати.
Коли айвові дольки стануть красивого бурштинового кольору - розлити по стерилізованих банках і закрити.
Єдине, що я зміню наступного разу - дольки робитиму меншими в довжину.


Джерело: cook
А ви варите варення з айви? Як?
Бо той смак, який я пам’ятаю з дитинства це не ці два варіанти :(

Тип: варення, Тип: десерт, Складник: айва

Previous post Next post
Up