Як і перший млинець, ага - епікфейл :)
Пишу рецепт, поки спостереження свіжі.
А як спечеться, то додам фото результату, хоч уже знаю, що не дуже :(
Бабусина паска (варіант на 1 кг борошна):
- 1 кг пшеничного борошна вищий сорт
- 0,5 л молока 3,2 %
- 50 г свіжих пресованих дріжджів
- 10 жовтків
- 300 г цукру
- 0,5 кг сметани 20-25%
- стручок ванілі
- цедра з 1 лимона і 1 апельсина
- 50 мл горілки або коньяку
- 1/2 ч.л. солі
- 200 г вершкового масла без домішок
- 100 г родзинок
Крок 1.
За 2-3 год до початку роботи витягнути всі продукти з холодильника.
Молоко перекип’ятити (опціонально).
1 склянку молока нагріти до кипіння і вишкребти в нього насіння стручка ванілі, відставити.
Вершкове масло розтопити і зберігати теплим.
Борошно просіяти гіркою в зручну велику посудину.
Відміряти цукор.
Відділити жовтки від білків.
Крок 2. Опара.
Другу склянку молока підігріти до температури 37°С.
Дріжджі розкришити, додати 2 ст.л. цукру і тепле молоко. Добре розмішати і притрусити борошном.
Залишити у теплому місці без протягів, щоб опара підросла. Після того як об’єм опари збільшиться в 2-2,5 рази змішуємо її ще раз і залишаємо на 30 хв, щоб знову підросла.
Крок 3. Підготовка складових тіста.
Поки опара працює, готуємо решту складових.
Натираємо цедру з лимона і апельсина і перетираємо її пучками пальців з цукром до більш менш однорідної маси.
Після цього в ароматизований цукор додаємо жовтки і перетираємо їх до білого кольору.
Відміряємо алкоголь і сметану.
Крок 4. Заміс і випічка
У гірці борошна робимо ямку і в неї виливаємо опару. Вимішуємо.
Додаємо тепле ванільне молоко, жовтки, сметану кімнатної температури, ароматизатори, алкоголь і місимо тісто.
Місити треба 1 год 20 хв. Поступово вливаючи розтоплене вершкове масло.
Ставимо підійти. Як збільшиться у 2 рази додаємо родзинки і місимо ще 30 хв.
Ще раз ставимо, щоб росло в 2 рази.
Після цього вимішуємо і розкладаємо по формах.
Чекаємо, щоб тісто заповнило собою всю форму (тут точно була моя помилка, бо в одному бабусиному рецепті написано так, а у іншому - просто в 2 рази).
Змащуємо змішаним яйцем і відправляємо у розігріту до 180°С духовку на 1-1,5 год.
Якщо підгоратиме верх - прикрити пергаментним папером.
Як спечуться виймаємо з форм (якщо паперові, то залишаємо в них), кладемо на бочок і час від часу повертаємо, щоб рівномірно злежалися.
Усе.
Чому я вважаю, що не вийшло?
1) Вони дуже "скочили", коли я їх поставила в піч і порепалися, що свідчить про недостатню вистойку в формі.
2) Духовка не підвела мої очікування і пече паршиво - дуже сильний жар зверху + немає лампочки, то ж не дуже видно, що там в середині відбувається.
На фотці готових красунчиків не буде, угу :(
А решту дізнаємося, як спечуться.
Хвилин так через 15.
П.С. Це найбільш тривалий кулінарний експаримент - почався о 15, триває й досі.
UPD. Спеклися.