Це ще один з рецептів моєї мами.
Він - така собі основа, бо можна їсти окремо, а можна на його базі робити різні смачні штуки
Шпинат
- 500 г шпинату
- 1-2 зубці часнику
- 1 ст.л. вершкового масла
- сіль, перець до смаку
- опціонально: 1-2 ст.л. вершків, 1/2 ст.л. борошна.
Шпинат добре помити, обрізати корінці та просушити.
Варіант 1. Якщо шпинат старий, черешки товсті.
Залити кип’ятком і одразу ж злити.
На сковорідці розтопити вершкове масло. Якщо даєте борошно, то додати його і трішки просмажити до золотистого кольору (1-2 хв).
Додати шпинат, ще 5 хв протушити все разом на середньому вогні постійно помішуючи.
Додати пропущений через прес часник і поперчити. Якщо потрібно*, то посолити.
Перетерти через сито.
Варіант 2. Якщо шпинат молодий.
Шпинат довільно порізати (листя разом з черешками).
Розтопити масло, додати шпинат. 5-7 хв протушити на середньому вогні (поки стебла не зм’якнуть і випариться зайва волога).
Додати пропущений через прес часник і поперчити. Якщо потрібно*, то посолити.
Збити блендером до однорідної маси.
Дуже смачно як намазка на канапки.
Якщо змішати цю шпинатну пасту з молочним сиром, то вийде прекрасний паштет або начинка для вареників/равіолі/пирога
Якщо пропустити етап перетирання, додати шматочки вареної курки, 1/2 солодкого перцю та солодку цибулю кільцями = прекрасна начинка для пирога.
Якщо додати трішки вершків до перетертого, то буде прекрасний соус для спагетті.
Примітки: * Свіжа зелень сама по собі є трішки соленою. Мені цієї природньої соленості достатньо, тому я не солю.
Смачного :)