Давно хотіла спробувати те, від чого тащиться вся Гамерика. А саме - пиріг, котрий не пиріг, а товстий шар начинки між 2а тооонкими пластами тіста.
Оскільки зараз саме сезон мого улюбленого румбарбару (ревеню), то я вирішила зробити начинку з нього.
Тісто, на жаль, морожене листкове, але це досить другорядна річ. В оригінальний рецепт іде крихке на крижаній воді.
Мені хотілося чогось повітряного, а не крихкого.
Рецепт мій - така собі імпровізація на тему всього, що побачила в англійських і трохи від себе..
Якщо гучними словами обзиваться, то це фьюжин і метисаж :)
По-простецькому - нямка :))) Бо все на купу і ароматно, і смачно, і шкідливо :)
Отож
Американський пиріг з ревенем і полуницями.
на круглу форму діаметром 23 см:
300 -400 г тіста (в ідеалі крихкого домашнього, у мене - магазинне листкове заморожене)
начинка:
400 г ревеню
150 г цукру (з них 1 ст.л. ванільного саморобного)
300 г полуниць ( у мене 2 ст.л. полуничного джему) або без них, але
50-100 мл пастісу (я хлюпнула на око, можна замінити на солодкий мускат, або зовсім не додавати алкоголю, а додати 0,5 ч.л. кориці)
1 ст.л. кукурудзяного крохмалю (у мене 2 ст.л.)
Ревінь помити, почистити та нарізати брусочками 4-5 см. Полуницю - на половинки.
У каструльці змішати шматочки ревеню, полуницю, цукор, крохмаль, долити алкоголь (або воду) і постійно помішуючи довести до кипіння, але не давати булькати.
Потомити 5-10 хв на маленькому вогні постійно помішуючи.
Якщо берете не свіжу полуницю, а джем, то додати його.
Добре остудити начинку.
Тісто поділити на 2 частини. Меншу розкатати в круг і викласти в форму так, щоб трохи звисало (не більше 0,5 см) з бортиків.
Викласти начинку в дно. Її буде досить багато, то ж не лякайтеся. У мене якраз до бортиків була :)) і це забагато.).
Другу частину нарізати смугами довільної ширини (в мене 1,5 см).
Зробити плетінку і накласти на пиріг. Защипати краї, підгортаючи їх до середини.
Змастити яйцем, або білком, або міцним чаєм.
Духовку розігріти до 220°C.
Пиріг поставити на найнижче положення в духовці й якщо вона у вас має властивість підпікати верх, то прикрити його кружальцями пергаменту і фольги.
Пекти при 170 °C 50-60 хв.
Готовність перевірити паличкою.
У мене під фольгою пікся 60 хв при 160 і ще 20 хв при 180, бо інакше згорів би :/
Нам смакував теплим з кулькою пломбіру :)
Фотка кусника не дуже вдала, бо поспішала :(
Смааачно :)
Наступного разу зменшу кількість начинки на 1/4, бо мені трохи повилазила :)