Один з моїх літніх рецептів.
Морс із чорної шовковиці
- 500 г чорної шовковиці
- 2 ст.л. суниць
- 1 л води
- 1/4 цитрини
- 1 ст.л. цукру (опціонально)
- гілочка м’яти і кружальце цитрини для подачі
Шовковицю добре промити.
Воду закип’ятити з цукром, додати ягоди, сік 1/4 цитрини та її шкуринку, довести до кипіння і відставити.
Ще теплим відцідити, добре відтискаючи через сито сік із ягід.
Шкуринку цитрини та ягідні жмихи викинути.
Остудити в холодильнику 3-4 год.
Подавати холодним, із гілочкою м’яти та долькою цитрини.
Несподівано смачний та фарбуючий напій :)
Суниці сміливо можна замінити малиною, полуницею або чорницею.
Кулінарний словничок
Шовковиця чорна (лат. Morus nigra L., англ. black mulberry, чорний тут, тутове дерево, морва) - це листопадне дерево з родини Moraceae.
Батьківщина - Азія (Іран, Афганістан, Центральна Азія, Закавказзя).
У наш час поширена у листяних лісах та міських насадженнях від Японії до Центральної Європи. До ґрунту не вибаглива, посухо- та морозостійка (до -28°), не любить заболочених місць.
Любить простір. Краще плодоносить, якщо не затиснута іншими деревами. Ягоди шовковиці досить широко використовують у кулінарії як свіжими, так і сушеними (для приготування компотів, желе, сиропів, варення), а їхній сік - як червоно-фіолетовий барвник. У східній медицині - різні частини рослини для лікування внутрішніх хвороб (серця, нирок, підшлункової, катарів верхніх дихальних шляхів).
Ягоди чорно-червоного кольору, солодко-кислі з вираженим ароматом і приємним смаком. Починають достигати у червні. Достигають поступово.
Достиглі плоди опадають від найменшого повіву вітерця.
Транспортуванню не підлягають, тому споживаються лише в ареалі поширення рослини.
Згідно
USDA National Nutrient Database у 100 г сирої чорної шовковиці міститься:
87,68 г води, 9,8 г вуглеводів (з них 1,7 г клітковини, решта прості цукри), 1,44 г білків.
Також, у цих ягодах є багато макроелементів (калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію) та вітамінів.
З мікроелементів - цинк, мідь та селен.
Вітаміни: С (36,5 мг у 100 г), групи В (зокрема, багато В2 і В3) та віт. К.
(с)
звідси.