Фіалково-чорнильний настрій

Jun 19, 2012 23:13




Один з моїх літніх рецептів.

Морс із чорної шовковиці

  • 500 г чорної шовковиці
  • 2 ст.л. суниць
  • 1 л води
  • 1/4 цитрини
  • 1 ст.л. цукру (опціонально)
  • гілочка м’яти і кружальце цитрини для подачі
    Шовковицю добре промити.
    Воду закип’ятити з цукром, додати ягоди, сік 1/4 цитрини та її шкуринку, довести до кипіння і відставити.
    Ще теплим відцідити, добре відтискаючи через сито сік із ягід.
    Шкуринку цитрини та ягідні жмихи викинути.
    Остудити в холодильнику 3-4 год.
    Подавати холодним, із гілочкою м’яти та долькою цитрини.
    Несподівано смачний та фарбуючий напій :)
    Суниці сміливо можна замінити малиною, полуницею або чорницею.



    Кулінарний словничок


    Шовковиця чорна (лат. Morus nigra L.,  англ. black mulberry, чорний тут, тутове дерево, морва) - це листопадне дерево з родини  Moraceae.
    Батьківщина - Азія (Іран, Афганістан, Центральна Азія, Закавказзя).
    У наш час поширена у листяних лісах та міських насадженнях від Японії до Центральної Європи. До ґрунту не вибаглива, посухо- та морозостійка (до -28°), не любить заболочених місць.
    Любить простір. Краще плодоносить, якщо не затиснута іншими деревами. Ягоди шовковиці досить широко використовують у кулінарії як свіжими, так і сушеними (для приготування компотів, желе, сиропів, варення), а їхній сік - як червоно-фіолетовий барвник. У східній медицині - різні частини рослини для лікування  внутрішніх хвороб (серця, нирок, підшлункової, катарів верхніх дихальних шляхів).
    Ягоди чорно-червоного кольору, солодко-кислі з вираженим ароматом і приємним смаком. Починають достигати у червні. Достигають поступово.
    Достиглі плоди опадають від найменшого повіву вітерця.
    Транспортуванню не підлягають, тому споживаються лише в ареалі поширення рослини.

    Згідно USDA National Nutrient Database у 100 г сирої чорної шовковиці міститься:
    87,68 г води, 9,8 г вуглеводів (з них 1,7 г клітковини, решта прості цукри), 1,44 г білків.
    Також, у цих ягодах  є багато макроелементів (калію, фосфору, кальцію, магнію, натрію) та вітамінів.
    З мікроелементів - цинк, мідь та селен.
    Вітаміни: С (36,5 мг у 100 г), групи В (зокрема, багато В2 і В3) та віт. К.


    (с) звідси.

    Тип: дитячі рецепти, Складник: шовковиця, Тип: напій, кольоровий настрій, Рецепт: мій, кулінарне, Тип: кулінарний словничок

    Previous post Next post
    Up