Сьогодні в мене знову ностальгія.
За вікном калюжі в бульбашках, насуплене небо. Здається, що я не в Києві, а у Львові. І на кухні моя мамця готує щось смачне.
Але. Мамця і Львів будуть в суботу, а сьогодні ми готуємо улюблену з дитинства страву
Палюшки (пол. пальчики )
Нам знадобиться:
- 2 кг картоплі
- 2 яйця
- мука на заміс
- сіль, перець
Для заправки: 1/2 пачки масла солодковершкового, 1 ст.л. сметани, 100 г кисломолочного сиру.
Готується елементарно:
Картопля чиститься, ріжеться на 1/2 або чвертки (щоб швидше зварилось). Варимо до готовності. Товчемо як на пюре.
Остуджуємо.
Дододаємо яйця (а ще краще, тільки жовтки), солимо, перчимо, трохи підсипаємо муки, вимішуємо.
З маси формуємо ковбаски - зручно, коли вони довгі (см з 20-30). Товщина в палець. Нарізаємо поперек і трохи навскоси, щоб кусочки були довжиною в мізинець.
Варяться палюшки в підсоленій воді, як вареники - від моменту випливання на поверхню десь хв 6. Залежить від муки. Готові палюшки скидаються на друшлаг. Ще гарячими потрібно скласти у товстосінну посудину (н. скляну) залити заправку і погоцати (потрясти ємкістю з щільно закритою кришкою).
Заправка.
Можна всмажить шкварки, але свині у нас нема.
Беремо 1/2 пачки масла. Прогріваємо до розтоплення. Додаємо сметану, солимо. Смажимо до появи коричневих грудочок-пластівців. Виливаємо гарячим на палюшки, посипаємо сиром і гоцаємо.