Если честно, долгое время у меня не особо получались оладьи и пэнкейки, да и готовила я их крайне редко, заранее ожидая неудачу. Но попробовав один хороший рецепт пэнкейков, я действительно оценила их по достоинству и занесла в разряд постоянных рецептов, ведь они такие вкусные, а готовить их так просто и быстро!
Пэнкейки
280 г муки
60 г сахара
1 ч. л. разрыхлителя
1/2 ч. л. соды
1/4 ч. л. соли
2 яйца
500 мл кефира (пахты)
50 г сливочного масла, растопленного и остуженного
растительное масло для жарки
1. Смешать муку, сахар, соду, соль и разрыхлитель.
2. Отдельно смешать кефир, яйца и сливочное масло.
3. Соединить сухие и жидкие ингредиенты и смешать, если останутся небольшие комочки, это нормально.
4. Разогреть сковородку на среднем огне с маслом для жарки. Выкладывать одну-две ст. л. теста и жарить около 2 минут с каждой стороны.
English version
Buttermilk pancakes
2 cups all-purpose flour
1/4 cup granulated sugar
1 teaspoon baking powder
1/2 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt
2 eggs
2 cups buttermilk
1/2 cup salted butter, melted and cooled slightly
butter or vegetable oil, for cooking
Directions
1. In a medium bowl, whisk together flour, sugar, baking powder, baking soda, and salt. Set aside.
2. In a large bowl, whisk eggs. Whisk in buttermilk and melted butter. Stir flour mixture into buttermilk mixture until just combined (lumps are OK).
3. Heat the oven to 200°F and place an oven-safe plate or baking dish inside. Heat a large, nonstick skillet on the stove top over medium heat. Melt 1/4 teaspoon of butter on skillet. Dollop 1/2 cup batter onto skillet; depending on the size of the skillet, it may fit 2-3 pancakes. Cook pancakes until bubbles rise to the surface and pop, about 2 minutes. Carefully flip pancakes and cook another 2 minutes.
4. Transfer cooked pancakes to plate in the oven. Cover with foil. Repeat with more butter and remaining batter, until all pancakes are cooked.