Пшеничний хліб з цільнозерновим борошном

Feb 27, 2011 15:14

Новий надзвичайний хліб. Я від нього у захопленні!
Знову з журналу Марії (lunetta_mama )  lunetta-mama.livejournal.com/49325.html
Єдина заміна горіхів на насіння соняшника (запасені горішки потріскали мої білченята).
І однозначно повторювати!!!
Машенька, передаю  вдячність за смачний хліб від всієї родини!!!







Закваска 50%:
50 гр пшеничного стартера 100%
50 гр води
100гр пшеничного борошна
Все змішати й залишити на 8-12 годин для бродіння.

Тісто:
вся закваска
320 гр води
400гр пшеничного борошна
100гр цільнозернового борошна
1,5 ч.л. солі
1 ч.л меду або патоки
7 гр пресованих дріжджів *
50 гр волоських горіхів** (покласти в пакет, прокачати качалкою)

Дріжджі розчинити у воді. Змішати закваску із дріжджовим коктейлем до емульсії, додати просіяне борошно, перемішати лопаткою й дати постояти 20-25 хв (аутоліз полегшить подальший заміс). Додати патоку, і на невеликій швидкості почати заміс. Вимішувати 5-7 хвилин, потім додати сіль і дроблений волоський горіх і ще вимішувати 2-3 хвилини. Тісто намотується на гак і дуже м'яке на дотик. Перекласти в змазану олією миску для розстоювання на 1-1,5 години ( до підйому в 2 рази). Потім тісто перекласти на стіл, розділити на 2 частини й дати відпочити 7-10 хвилин і сформувати буханці. Залишити для розстойки на 1годину15 хвилин. Прогріти духовку до 250 градусів. Випікала під ковпаком 15 хвилин і 25 хвилин при 220 градусів без ковпака.

*Закваска пшенична в мене не піднялась достатньо, я ще не навчилася з нею працювати, тому дріжджів додала 14г.
**  додала насіння соняшника, вийшло прекрасно
*** і ще як кладу тісто у змащену олією миску, ще вимішую з олією--просто руки так запрограмовані :)))).

Справді, розрізи в хліба чудово розкриваються. Один хліб пекла під ковпаком


інший без ковпака, трохи засильно розкрився.



Пекла на пергаменті на плитці, після посадки хліба хлюпнула окропу на плитку.
Вийшла м'яка, хрустка скоринка, хліб можна стиснути, --м'якуш випрямиться, з насінням тут дуже смачно вийшло. Повторю ще з горіхами.

хліб, закваска

Previous post Next post
Up