Ольга Франко

Jan 16, 2007 12:50

Оскільки до створення спільноти мене підштовхнуло фото Ольги Франко, справедливо буде почати з неї:)



Ольга Федорівна Франко, 1896 - 1987 р.
Авторка першого довідника з української кухні (якщо не рахувати записів Максимовича) "1-ша українська загальнопрактична кухня", який вийшов у світ в Коломиї у 1929 році.


Народилася О. Ф. Франко (Білевич) 23 липня 1896 р. у селі Вирові на Львівщині. В 1912 р. закінчила львівську приватну гімназію. В 1917 р. вона одружується з Петром Франком, сином Івана Франка. У 1920 р. Ольга Федорівна приїздить до Відня, де після поранення її чоловік знаходився на лікуванні, і записується на дворічні курси при Вищій школі сільського господарства (відділ кулінарії).
Очевидно, тоді, під впливом досягнень німецької кухні, в молодої прогресивно настроєної жінки виник задум зібрати і систематизувати рецепти приготування страв української кухні, яка за своїми багатими традиціями аж ніяк не поступається перед іншими.
Заохочена підтримкою чоловіка, Ольга Федорівна береться за роботу. З часу одруження аж до трагічного літа 1941 р., коли П. І. Франко, не передчуваючи лихого, в супроводі охоронців востаннє переступив поріг свого помешкання, його дружина Ольга Федорівна скрізь і всюди нерозлучна з чоловіком. З 1931 по 1936 р. П. І. Франко на запрошення уряду Радянської України працював у Харкові.
Подружжя Франків було свідком страшного голоду в Україні у 1932-1933 рр. Проживаючи у Харкові з іноземним паспортом у кишені, авторка знаменитої куховарської книжки не могла тоді запропонувати жодного рецепту-поради. Єдине, що вона могла, це, виходячи з продуктами з крамниці для іноземців, розламати на шматки буханець хліба і роздати його голодним.
Ольга Федорівна Франко прожила довге життя. Ще на своє 90-річчя готувала гостину для своїх рідних: дочок, внуків і правнуків. До 91-го року життя Ольга Федорівна варила і пекла, весь час чекаючи, що відчиняться двері і на порозі з'явиться її чоловік, тому стіл щоденно накривали сніжно-білою скатертиною.
П. І. Франко працював інжснером-хіміком. Написана ним передмова до першого видання книжки його дружини 1929 р. була актуальною і корисною особливо в той час, коли ще такої популярної літератури про процеси травлення, походження продуктів харчування, їх калорійність і вітамінний склад друкувалось обмаль. Подружжя Франків дотримувалось думки, що багато хвороб і нездужань пов'язано з неправильним харчуванням. Навіть найкращі продукти, але невідповідно змішані або подані, можуть зашкодити людині. Тому у свої книзі О. Ф. Франко закликала дбати, щоб їжа була здоровою. Сьогодні практично в кожній сучасній книжці з української кухні можна знайти рецепти Ольги Франко.

культура, markitka, суспільство, XX ст.

Previous post Next post
Up