Խնջլոզի մասին

Apr 10, 2011 18:47

Իսկ դուք սիրում եք խնջլոզ՞՞՞
Ինչ է խնջլոզը՞՞՞
Խնջլոզը գարնանային վայրի ուտելու բույս է։ Ալիշանը ասում է, որ դա ձնծաղիկն է (ձմեռնածաղիկ, подснежник, Galanthus), բայց իրականում դա աստղաշուշանն է (птицемлечник, Ornithogalum)։ Կոնկրետ հայաստանյան աստղաշուշանների տասը տեսակից որ տեսակն է չգիտեմ, հավանաբար` լեռնայինը (Ornithogalum montanum)։ Պատրաստվում է շատ պարզ, եփում են ջրի մեջ մի 10-ը րոպե և տապակում ձվով։ Իմ դուրը առանձնապես չի գալիս, բայց տարին մեկ անգամ պարտադիր ուտում եմ, որ զգամ թե ինչ էին ուտում և ինչ էին զգում իմ նախնիները մի երկու հարյուր տարի առաջ :Ճ
Մեր գյուղում` Ծաղկաձորում, խնձլոզ չեն օգտագործում։ Ես առաջին անգամ խնջլոզ տեսա Երևանի մասիվի շուկայում, վաճառողները ասացին, որ Գառնիից են բերում։
Ներքևում խնջլոզն է եփելուց առաջ և հետո։





Ի դեպ աստղաշուշանի մի այլ տեսակ` Ornithogalum pyrenaicum, ֆրանսիացիներն են օգտագործում իրենց խոհանոցում, և անվանում են այն պրուսական ծնեբեկ (Prussian asparagus)։ Իսկական ծնեբեկի հետ, իհարկե, ոչ մի կապ չունի։ Օգտագործում են մատղաշ ցողունները չբացված ծաղիկներով։ Ներքևում այդ աստղաշուշանի նկարն է։



խոհարարություն, кулинария, Հայաստանի ֆլորա, флора армении, ботаника

Previous post Next post
Up