дранікі як аб'ект міжнароднага захаплення :)

Apr 24, 2015 21:43

Сёння я другі раз у жыцці гатавала ролы. Але раскажу вам пра дранікі, не падумайце.

Калі Агату Крысці, як вядома, у часе мыцця посуду наведвалі думкі пра забойства, то ў мяне гатаванне ежы нязменна цягне за сабой глыбока філасафічныя роздумы. Скажам, наколькі гэтыя ролы блізкія да традыцый японскай кухні?


Read more... )

мая краіна Беларусь, пасмяяцца

Leave a comment

Comments 166

winheco April 24 2015, 20:39:21 UTC
Драники в нашей деревне называли "дзеруны" (мы из Брагинского района). Хотя все описанное дальше было уже в городе, родители переехали в Гомель, когда мне было года 4, с тех пор мы здесь и живем, а я не говорю по-белорусски. Мои родители драники готовили в выходной к завтраку. Картошку терли мелко, не стружкой, а в пыль. Ничего, кроме соли, не добавляли, сливали лишнюю жидкость. Сковороду смазывали только "подмазкой" из кусочка сала. Отдельно жарилось сало и лук, чтобы поливать готовые. Еще подавали сметану. Папа цитировал "Новую зямлю" "дзень быу святы, яшчэ ад рання...". Завтракали поздно, к полудню ("ну, небажаты, будзем снедаць, у людзей садзяцца ужо абедаць"). Приходил мамин брат дядя Сергей и еще мамина подруга тетя Алла. Завтракали в большой комнате, когда я подросла, мне доверяли молоть и варить кофе. Кофе пили из чашек с блюдцами (болгарский кофейный сервиз), дядя Сергей говорил "шляхецкiя выкрутасы". Мой муж из Омска, его родители вообще не понимают, как можно любить драники. А я не понимаю, как можно без них.

Reply

veragodna April 24 2015, 20:53:23 UTC
Вы з Гомеля? О-о :). Тут ніхто не гаворыць па-беларуску, акрамя "ты да я да мы с табой".

"Дзеруны" - гэта па-ўкраінску, вы жылі на тэрыторыі памежжа культур. Так, і ў Гомелі дробнай таркай карысталіся і карыстаюцца для дранікаў.

Ох, у вас цэлая традыцыя была!

"ну, небажаты, будзем снедаць, у людзей садзяцца ужо абедаць"
-------------
Дык усё ж такі нехта па-беларуску агучваў? :)

Reply

winheco April 25 2015, 19:58:56 UTC
На самом деле, и родители мои говорили, да и мы с сестрой в принципе можем говорить, а тем более писать, но получается медленно, а я привыкла быстро. Да и словарный запас истратился. А украинцы у нас в деревне не считались "другой" культурой, даже и слова такого не было. Их называли "заднепцы", т.е. по ту сторону Днепра. Моя бабушка (по материной линии) оттуда, а дед - из местных. А бабушкины сестры жили и на той стороне, и на этой - куда замуж вышли, ну и мои, получается, троюродные - и там, и здесь.

Reply

veragodna April 25 2015, 20:18:16 UTC
Так, на Палессі нярэдкая з'ява. У мяне таксама чвэрць крыві ўкраніская.

Reply


ext_2965271 April 24 2015, 20:47:52 UTC
некалі я струшчыў 5 патэльняў дранікаў, 30 шт. Тады я яшчэ меў жоўцевы пузыр, важыў амаль 80 кг пры сваім невялікім росце, трава была зялёная і ўвогуле...

Reply

veragodna April 24 2015, 20:54:39 UTC
І ўсё адно не верыцца :)). Хаця Вам, Аляксей, не магу не паверыць. Але гэта прэтэндуе на мясцовую легенду :).

Reply

ext_2965271 April 24 2015, 21:10:41 UTC
Рэальна! Жор у юнацтве вельмі няслаба, з рэцыдывамі. І бяда яшчэ была ў тым, што маці добра гатуе і г.д. Мы з ёй за гэта заплацілі агульнасямейным халецыстытам :( Ну і цяпер без дранікаў амаль, часам з'есці магу крыху, але трымаюся. І сала ем мала (даруйце рыфмаванне недарэчнае), і ўвогуле без смажанага. Яшчэ б і без салодкага трэба, дарэчы.

Reply

veragodna April 25 2015, 17:54:25 UTC
Кожны з нас рана ці позна прыходзіць да высновы пра неабходнасць мяняць рацыён у бок карыснасці. Але дранікі як выключэнне я пакінула :)).

Хаця, шчыра прызнацца, я сама іх не гатую, але атрымліваю асалоду два месяцы на год, калі ў мяне праходзіць практыка ў маёй жа школе дзяцінства. Побач жыве мама, якая з задавальненнем гатуе да кожнага майго прыходу. Стараюся да мамы заходзіць у гэты перыяд не часцей разу на тыдзень :)).

Reply


kabierac April 24 2015, 21:29:42 UTC
які аўтар натхнення, такі і допіс.

Reply

veragodna April 24 2015, 21:31:09 UTC
Дык так і не зразумела пасылу - кепскі ці добры допіс?

Reply

veragodna April 24 2015, 21:31:51 UTC
І на ўсялякі выпадак - пачытайце тэгі.

Reply

kabierac April 24 2015, 21:33:06 UTC
неадназачны)

Reply


magik_midnight April 24 2015, 22:04:30 UTC
У Германіі дранікі ядзяць з варэннем.

Reply

veragodna April 25 2015, 17:56:22 UTC
Бульбяныя што ле?? :))

Reply

magik_midnight April 25 2015, 18:04:23 UTC
Так :) Гэта цяпер я адукаваны і талерантны чалавек А ў падлеткавым узросце лічыла немцаў не зусім адэкватнымі за такі гастранамічны ход :)

Reply

veragodna April 25 2015, 18:06:17 UTC
Цяпер зразумела сапраўдныя прычыны Другой сусветнай :))).

Reply


vitaly68 April 25 2015, 04:30:43 UTC
Traditional Belarusian potato pancakes "Draniki"
Peel, wash and rub on a fine grater potatoes, drain a little potato juice, salt the potatoes. Fry till golden crust on a hot pan without a lid on the pork fat or sunflower oil. Serve hot with the cold sour cream.
And I ask you not to add anything else, please :)

Reply

veragodna April 25 2015, 17:58:39 UTC
Вось, у мяне з'явіўся другі фрэнд, які адказвае мне па-ангельску :).

А яйкі? Не, яйкі дакладна патрэбны. І пару лыжак мукі. Пратэстую!! :)) Занядбаны мамін рэцэпт! :))

Reply

vitaly68 April 26 2015, 08:29:24 UTC
Можна класьці хоць яйкі, хоць муку, хоць рабчыкаў з ананасамі. Галоўнае - не называць тое (смачнае), што пасьля гэтага атрымаецца, дранікамі :)

Reply

veragodna May 3 2015, 17:34:39 UTC
А адкуль такі артадаксальны рэцэпт? :)

Reply


Leave a comment

Up