Свічкова омачка - гордість чеської кухні
Поласувати стравами національної кухні у ресторанах Чехії та Словаччини можна за відносно невеликі гроші. Повноцінний обід обійдеться вам у 3,5-4 євро.
Головна умова - це будні дні і час між 10-ю та 14-ю (часто буває до розпродажу страв). Саме тоді у більшості закладів (включно з класними ресторанами) подають комплексні обіди. Ціна їх коливається від 90 до 150 крон у Чехії (3,5-5,8 євро), а у Словаччині комплекси стартують від 3,4 євро.
Приклад комплексного меню у Чехії . Інфо: www.zomato.com
Щодня меню нове і має 5-6 страв (не влізло сюди). Ресторан Trenčan, Словаччина.
Такі спеціальні пропозиції звуться polední menu чи nabídka dne чеською та відповідно obedové menu словацькою.
При чому часто у наявності страви національної кухні: кнедлики, моравський врабец, свічкова (Чехія) або ж галушки чи страпачки у Словаччині.
Обід у місті Оломоуц.
Часто у ціну включена перша страва (залежить від конкретного закладу). Порція зазвичай здоровенні і тому двом дівчатам можна брати одну на двох (півпорції коштує 70%). А от напій у ціну не включений. Хоча і тут є спеціальні пропозиції до обідів.
В інтернеті навіть є сайти присвячені таким комплексним обідам - меню публікують на тиждень вперед. У чехів це більш впорядковано і достатньо ввести лише місто і буде купа пропозиції. Наприклад, у
Брно.
У словаків, в яких все таки переважає більш типова європейська кухня і з 5-6 позицій у меню лише одне буде з народними стравами.
Нижче - опис.
Перша страва до комплексу, як правило, безкоштовна.
Цибульковий суп у Словаччині.
Головна страва у ресторані Trenčan + компот. Суп (вище) теж у ціні.
На комплекс - реберця, печена картопля, трохи капусти, огірок, перець та суп (фото вище). Все за 3,8 євро.
У Словаччині переважає європейська кухня.
Це + суп за 3,6 євро. Словаччина, туристичне містечко Бойніце.