Dvi teorijos - kad arba ta degtinė užpilta ant žolių, kaip minėjau, arba kad "zel'ja" buvo vadinami grūdai, išeitų, "grūdų vynas". Beje, rusai degtinę taip pat vadindavo ir "xlebnoje vino", duonos vynas.
Ačiū, tikrai dėl to "žalio vyno" ir man buvo kažkada keistų abejonių. Dabar išsklaidėt. Kas dėl degtinės pavadinimų, tai pridėčiau dar žargoninius: vadiara, sabonis, ir visai neseniai išgirsta - chara, ryškiai kaip ir "arielka" atsiradusį nuo "horilkos", tik gal modernesnio skambėsio :)
šiaip chara, gal labiau hara degtinę ir kitus stiprius gėrimus mokykloj vadindavo, tai buvo prieš gerus 7-8 metus ir anksčiau, paskui kažkaip perėjom prie degtinės :)
žalias vynasext_208183September 25 2009, 12:13:59 UTC
Diskutuotina teorija dėl žalio vyno tapatinimo su degtine, tačiau turi pagrindo, jei sutinkame, kad tai slavizmas (vino iz ziol - iš grūdų). Jei manome, kad tai ne slavizmas, tai galėjo reikšti ir raugintą sulą, labai populiarų gėrimą kadaise. Taip pat ir vaisių, ypač - obuolių vyną. Faktas, kad senovėje lietuviai taipogi gėrė vyną, vien permetus akimis, pvz., Kėdainių inventorius, matosi smuklių specializacija - degtinės, alaus, midaus, vyno arba mišrių gėrimų.Priklausomai, kokią šinkorius turėjo licenziją
( ... )
Comments 9
Reply
Reply
Kas dėl degtinės pavadinimų, tai pridėčiau dar žargoninius: vadiara, sabonis, ir visai neseniai išgirsta - chara, ryškiai kaip ir "arielka" atsiradusį nuo "horilkos", tik gal modernesnio skambėsio :)
Reply
Reply
Reply
Gal ir ne visai tiesa, bet logikos yra :D
Reply
Reply
Reply
Leave a comment