Присвячується
valcury і
rain_womanЄ страви, які в мене асоціюються із очікуванням Святвечора -це узвар, кутя і "капуста".
Готую, але не щороку - грибну зупку з гречкою і борщ з вушками. Не готую, але дуже люблю - пампухи та завиванці з маком.
"Капуста"
На 2-3 л готової страви:
- 0,5 кг квашеної капусти з морквою, відтиснутої *
- 300 г квасолі**
- 2 крупних цибулини
- олія, сіль, перець, зелень
1. Квасолю попередньо замочити і відварити до готовності. Можна навіть трохи переварити (щоб почала лускати шкірка). Потім її ще гарячою потрібно перетерти через сито або друшлаг, щоб відділити шкірочки і на виході отримати квасолеве пюре. Це найтрудоємкіший процес. Моя бабуся для цього спершу товкла зварену квасолю товкачкою для картоплі і перетирала цю суміш через друшлаг за допомогою макогону, час від часу підливаючи на неї квасолевого відвару, щоб легше протиралося..
Якщо у вас є блендер, то можна просто спюрувати квасолю з відваром ;).
2. У банячок (каструлю) кладемо відтиснуту капусту і заливаємо водою, щоб покрила. Варимо капусту до м'якості (від 20 хв до години, залежно від капусти).****
3. Цибулю ріжемо на дрібні кубики і пасеруємо до прозорості на олії.
4. Коли капуста зварилася додаємо до неї перетерту квасолю, пасеровану цибулю, солимо-перчимо до смаку і 2-3 хв даємо побулькати разом. Страва повинна бути густою, щоб "ложка стояла". Але якщо у вас вийшло рідше нічого страшного :)
5. Подавати гарячою із зеленню, темним хлібом з зубцем часнику (не в піст - хліб з маслом, а зубець часнику покришений на нього).
Найсмачніша, як і борщ на 2-3 день :)))
Важливі зірочки:
* Капуста для цієї страви обов'язково має бути гарно ферментована. Хрумка заквашена швидким способом за 3 дні не підходить - смак буде зовсім іншим. Зі свіжої капусти варити не пробувала :).
** Квасолю краще брати дрібну з темною скоринкою і жовтими/сірими сім'ядолями (коричнева, як на лобіо; фіолетова; біла або сіра), яка добре розварюється (таку перетирати легше).
*** Щоб страва була поживніша в нас в селі господині додають - 2 картоплини, 100 г пшона (добре промитого в кількох водах і відвареного до півготовності), 200 г свинячої грудинки або 300-400 г м'яса або шкварки.
**** Якщо будете додавати картоплю і пшоно, то їх варто додати на моменті напівготовності капусти. М'ясо/грудинку також, але попередньо обсмажити на сухій сковороді.
***** Якщо будете використовувати шкварки, то можна спасерувати цибулю на них.
На невдалому фото - кусочок нашого Святвечірнього столу. Узвар (в карафці), кутя (по центру, над свічкою), "капуста" (у глибокій мисці, присипане зеленню).
Фото страшне, бо на кухні все ще немає верхнього світла (угу, вже 3 рік як немає), а "капусту" показати треба :)
Як зварю найближчим часом - перефотографую.
"Тушена капуста зі сметаною, гірчицею і часником"
Обіцяний вчора ще один варіант тушеної капусти - від
ranja, з гірчицею і часником трохи модифікований.
- 1 капустина (приблизно на 800 кг без качана)
- 1 цибулина
- олія
- 2 зубці часнику
- 100 мл сметани 15%
- 1/2 ч.л. гірчиці
- 1/2 перчика чілі
1. Капусту і цибулю тонко нашаткувати. Просмажити 2-3 хв на олії (щоб зм'якла). Додати трохи води (десь 1/2 склянки) і потушити ще 3-5 хв.
2. Часник і чілі дрібно посікти, змішати зі сметаною, гірчицею. Додати гарячої рідини з капусти і добре вимішати.
3. Вилити сметану до капусти і потушити ще 5-6 хв.
Дуже смачно :)