Такс, у мене знову прокинулося бажання пекти ;)
"Сдобний кекс з вином" від lapatissiere На 2 стандартних вузьких форми для кексів:
- 210 г вершкового масла
- 420 г цукру
- 4 середніх яйця
- 200 г солодкого смачного вина (у мене херес)
- 300 г борошна
- 1 ч.л. розпушувача для тіста
- 1 ч.л. солі
- ваніль/ванілін
Для приготування такого кекса використовується тойже
метод збивання масла, що і
у фунтовому кексі. Детально читаємо теорію у Олени (
lapatissiere).
1. Масло і яйця витягти з холодильника за 1-2 год, щоб вони стали кімнатної температури. Борошно просіяти з розпушувачем, сіллю і ваніліном, змішати його 30 сек за допомогою вінчика. Відміряти 200 мл вина.
2. Збити масло з цукром і ароматизатором, мінімум 10, а краще 15 хв. Не перестаючи збивати, додаємо по 1 яйцю.
3. В повітряний масляно-яєчний крем додаємо половину борошна і ретельно, але не довго вимішуємо (на низьких обертах міксера 10 сек), додаємо половину вина (ще 5 сек), решту борошна (ще 10 сек) і решту вина (остаточно перемішуємо 10 сек).
4. Форму змащуємо маслом, присипаємо борошном. Викладаємо тісто в форму. Духовку розігріваємо до 180°C.
5. Печемо при 180°C приблизно 45 хв, перевіряємо готовність зубочисткою по центру кекса.
Нотатки на полях:
Я пекла половину порції у формі 23 на 13 см висотою 8 см. Через 45 хв серединка у мене ще була зовсім рідка (але це може бути особливість моєї "духовки"). Я зменшила температуру до 160°C і пекла ще 20-25 хв.
Дуже ароматний кекс. М'який, вологий. Але як на мій смак - дуже солодко. Я наступного разу спробую дати не 140% цукру відносно борошна, а 100%.
Вино можна замінити будь-якою іншою рідиною, наприклад кефіром/соком/молоком.