Про торт

Jan 23, 2011 00:28

Все почалося із того, що я вирішила - Стефці на дн має бути торт. Спершу думала замовляти, але всі вони важать мінімум 2 кг, складені з бисквітів і масляних кремів, декор сумніший, ніж на фабричних.
Прикол у тому, що моя мікрохвильовка в режимі конвекції нормально пропікає тільки кексове тісто і то не всі види.
А потім був пост чарівниці lapatissiere про " Самый зимний РОМОВЫЙ КЕКС. И немного про АЛКОГОЛЬ В ВЫПЕЧКЕ..." і фраза:
"Я люблю американские «кексовые» торты - ведь известно, что в американской традиции торт - это прослоенные кремом коржи именно кексового теста..." 
Це дало мені надію.
Я почитала трохи про традиційні американські торти і ...
За основу, зазвичай, береться класичний фунтовий кекс. За рецептом йдемо до lapatissiere - http://lapatissiere.livejournal.com/9137.html
На форму 23 см я брала 1/2 порції.

Тобто:
  • 225 г вершкового масла
  • 225 г цукру
  • 225 г борошна
  • 4 середніх яйця (І категорія, 55-60 г кожне)

Переписувати рецептуру не буду - все дуже детально розписано і показано.
Від себе додам тільки, що ремарка про те, що масло з цукром потрібно збивати 15 хв - дуже важлива. Я перший раз (на 21.01) збивала совісно рівно 15 хв. І тісто розрізалося чудово. А вчора вночі в мене не вистачило терпіння і я збивала 12 хв. Тісто, навіть добре остигле, різалося не дуже добре. В одному місці спросоння погано розрізала :((

Тому і зріз відповідний (нормальне фото спробую зробити завтра):


Сироп для просочення коржів:
  • сік з 1/2 цитрини
  • 40 мл води
  • 50 г цукру
  • 1 ч.л. коньяку (можна не давати, тоді ще 1 ст.л. води)


Крем:
1 корж - джем 8-хвилинка з журавлини (Джем, до речі, дуже раджу - до твердих сирів просто чудово пасує!!, а часу на нього йде 8 хв + 2 хв на блендер)+збиті вершки
2 корж - збиті вершки з чорносливом (був в п'ятницю) або збиті вершки з персиком (сьогоднішній)
Покрито джемом + збитими вершками і присипано тертим шоколадом.

Це дуже смачно! Вчорашній з'їли весь, від сьогоднішнього залишилося те, що на фото.
Пішла пекти третій - на завтра :))
Бо в нас завтра дуже великі любителі тортів у гості прийдуть - trina_ka і igor_roz ;)

UPD 23.01. Третій з'їли без лишку :). Фото не буде :(

ВАЖЛИВО:
Примітки до рецепту враховуючи досвід 3 тортів за три дні :))

Щоб торт вийшов ніжний, делікатний і його легко було зібрати потрібно дотримуватися наступних правил:
1) Масло перед збиванням обов'язково має полежати при кімнатній температурі 1-2 год.
2) Збивати масло з цукром - 15 хв.
3) Перед розрізанням корж добре остудити (хоча б години 4, ідеально - ніч).
4) Кожен шар добре просочити сиропом. Без нього теж непогано, але рідина з вершків забирається тістом і прошарок крему відчутно зменшується.

За третім разом мені вийшло саме те - він танув на язику, буквально :)

кулінарне, Тип: торт, Тип: випічка

Previous post Next post
Up