Кекс

Feb 22, 2011 11:21


У неділю були гості й до чаю спекла я "Кекс Свердловський" по ГОСТу від chadeyka.
Ще один вершково-духм'яний рецепт.
Дуже солодко, дуже ароматно, дуже делікатно.
Найсмачніший був на 3 день.



Пишу одразу з корекцією на недоліки.

На круглу форму 20 см (у мене моя прямокутна 13 на 20):
130 г вершкового масла
100 г цукру
1/2 пач. ванільного цукру
85 г згущеного молока
2 яйця І категорії (55-60 г)
200 г борошна
1/2 ч.л. розпушувача
130 г темних або світлих родзинок
1 ст.л. хереса

Сироп*:
90 г цукру
40-45 г води

Борошно просіяти з розпушувачем. Духовку розігріти до 160°.
Масло і яйця витягти з холодильника за 2 год до початку приготування. Форму змастити маслом і присипати борошном.
130 г масла збити з 100 г цукру (+ ванільний цукор) в пухкий білий крем (мені на це йде мінімум 10 хв).
В декілька етапів додавати згущене молоко і щоразу добре збивати суміш.
Випускати по 1 яйцю і знову збивати до пухкого крему. 
Додати борошно і ретельно промісити міксером (на високих обертах, але не більше 30-40 сек).
Влити вино і всипати родзинки. 
Тісто в форму** - випікатися 1 год при 160°.
Готовність проконтролювати зубочисткою (у мене пішла рівно година).
Остудити в духовці з привідкритою дверкою і в формі - 7 хв.
Поки кекс стигне зварити сироп: 90 г цукру змішати з 25 г води, поставити на сильный огонь. Від моменту закипання і розчинення цукру - варити 1 хвилину. Зняти піну. Остудити 5-7 хв і полити кекс.
Повністю остудити.
Смачного!



* Мені повної дози сиропу не вистачило (60 г цукру і 25 г води), тому наступного разу знадобиться 90 г на 45 г.
** Я з 18 горішків мигдалю зробила "доріжку", щоб легше було різати порційні шматки. Наступного разу обов'язково зроблю візерунок по всьому кексу - дуже гарно сюди мигдаль вписався :)

ГОСТ, Тип: кекс, кулінарне, Тип: випічка

Previous post Next post
Up