Я порушила нашу домашню традицію (всі східні, а особливо тайські страви в нас готує
hector_von_kyiv)!.
Не встояла перед
салатом marikan .
У тайській кухні майже немає канонів та непорушних правил. Кожна господиня чи кухар вносить свої корективи, акценти.
Незмінним залишаються традиційні для регіону продукти та гармонійне поєднання шести смаків: солодкого, гіркого, солоного, гострого, кислого та "основного" (білкового смаку).
Наводжу одразу ті пропорції салату, які смакували нам.
"Тайський салат з огірків"
На 4 порції*:
- 2 довгих тепличних огірки
- 2 ст.л. дрібно посіченої цибулі (бажано червоної)
- 2 ст.л. нарізаної зеленої цибулі
- 2 ст.л. дрібно посіченої кінзи
- 4 ст.л. дрібно посіченої м'яти
- 2 ст.л. рибного соусу
- 3 ст.л. соку цитрини
- 1 ч.л. цукру
- 1 сушений перчик чілі перетворений блендером на пластівці.
1. В мисці для салату змішати зелень, рибний соус, цитриновий сік, цукор і пластівці чілі.
2. Огірки розрізати вздовж навпіл, а потім півкільцями або четвертинками не дуже тонко.
3. Добре перемішати заправку з огірками.
Можна їсти :))
* Ми злопали вдвох :))) з превеликим задоволенням.
Кулінарний словничок.
Рибний соус (тай. nam pla, в'єт. nước mắm (ньок-мам), кит. - yu lu, яп. - shottsuru) - друга за важливістю приправа (після соєвого соусу), що використовується у кухнях народів Південно-Східної Азії для підсолення та присмачення страв і маринування м'яса. Отримують рибний соус шляхом ферментації дрібної риби на сонці. Процес схожий на сквашування капусти - рибу добре просолюють, складають у великі чани і притискають гнітом. Сам чан нещільно закривається кришкою. Для повної ферментації необхідно від 2-3 місяці + витримування у тому ж чані не менше року. Отриманий екстракт відфільтровується і розливається у пляшки. Чим більш витриманий рибний соус, тим темніший колір і насиченіший аромат. Містить природний глутамінат натрію. Додавання у страви забезпечує солену та "основну" складову смаку.
Подібним чином отримуют вустричний екстракт, що є основною складовою вустричного соусу.
Аромат рибного соусу дуже насичений, у готовій страві не відчувається абсолютно. Замінити його можна просто - посоливши страву. На перший погляд смак не змінюється, але страва з рибним соусом і без нього кардинально відрізняється.
Де купити?: "Все для суші", "Суші-сам", китайські-тайські продукти та спеції в супермаркеті "Космос".
Тайські страви, що приготував і описав у своєму жж Гєка (записи friends-only):
-
Kaeng Phed Ped Yang (Качка в червоному карі)-
Смажені рулетики з рисового паперу-
„Том кха кай” (ต้มข่าไก) - Курячий суп на кокосовому молоці (мій улюбленець ;))
Він, в основном, використовує рецепти із англомовного сайту
Thai food to night.