Давно і не одноразово його вже готувала. Але чомусь не знайшла його в своєму жж.
Паштет із глив з мигдалем від
cuinera_catala- 2 ст.л олії
- 1 зубець часнику
- 1 маленька цибулина
- 50 мл хересу (коньяку)
- 200 г глив
- 100 г меленого мигдалю*
- зелень петрушки
- 150 мл вершків 15%*
- сіль, перець до смаку
Дрібно посікти цибулю і часник, обсмажити на розігрітій олії до прозорості.
Шапочки грибів дрібно порізати і додати до цибулі з часником. Трохи просмажити.
Влити алкоголь і тушкувати до готовності грибів на середньому вогні.
Додати вершки і прогріти 1-2 хв. Остудити.
Спюрувати суміш блендером.
Додати дрібно посічену петрушку та мигдаль, посолити-поперчити.
Приємно поїдається у вигляді маленьких канапе на крекері з висівками/хруских хлібцях або (як тут) з мацою.
*Кількість вершків та мигдалю можна варіювати на свій смак в залежності від бажаної консистенції.
Кулінарний словничок.
Глива звичайна, Плеврот черепичастий (лат. Pleurotus ostreatus, рос. вешенка, ісп. , англ. oyster mushroom, пол. ) - їстівний гриб-сапрофіт.
(фото з AgroUA)
У дикій природі - звичний мешканець листяних та мішаних лісів, живе на стовбурах дерев (граб, бук, верба, береза, тополя). Поширений на всій території України. Плодові тіла з'їявляються з вересня по листопад.
Ніжка коротка малопомітна. Шапинка овальна м'ясиста (діаметр 6-30 см), сірувато-білувата або сірувато-коричнева (у молодих грибів) та темно-сіра, сіро-фіолетова у старих. Молоді гливи дуже схожі формою на вустриці (звідси їх англійська назва).
Смак приємний, але не "грибний" і дуже делікатний.
У російській Вікі пишуть, що аромат схожий на аніс, але у мене такої асоціації немає.
За харчовою цінністю близька до бобових культур та кисло-молочних продуктів.
Багата на незамінні амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни (в т.ч. і жиророзчинні).
Поживні речовини, особливо білки, добре засвоюються.
В умовах штучного вирощування росте на тирсі, соломі, папері.
Вважається більш "чистою" культурою, порівняно із печерицями, оскільки у субстрат для її вирощування не вноситься компост.
Я з глив ще готую "відбивні" (шапинки смажені у клярі) і
суп.
Де купити: овочевий відділ супермаркетів, продуктовий базар.