Одна закуска

Mar 22, 2011 22:01


Давно і не одноразово його вже готувала. Але чомусь не знайшла його в своєму жж. 

Паштет із глив з мигдалем від cuinera_catala
  • 2 ст.л олії
  • 1 зубець часнику
  • 1 маленька цибулина
  • 50 мл хересу (коньяку)
  • 200 г глив
  • 100 г меленого мигдалю*
  • зелень петрушки
  • 150 мл вершків 15%*
  • сіль, перець до смаку

Дрібно посікти цибулю і часник, обсмажити на розігрітій олії до прозорості.
Шапочки грибів дрібно порізати і додати до цибулі з часником. Трохи просмажити.
Влити алкоголь і тушкувати до готовності грибів на середньому вогні.
Додати вершки і прогріти 1-2 хв. Остудити.
Спюрувати суміш блендером.
Додати дрібно посічену петрушку  та мигдаль, посолити-поперчити.
Приємно поїдається у вигляді маленьких канапе на крекері з висівками/хруских хлібцях або (як тут) з мацою.
*Кількість вершків та мигдалю можна варіювати на свій смак в залежності від бажаної консистенції.


Кулінарний словничок.
Глива звичайна, Плеврот черепичастий (лат. Pleurotus ostreatus, рос. вешенка, ісп. , англ. oyster mushroom, пол. ) - їстівний гриб-сапрофіт.


(фото з AgroUA)
У дикій природі - звичний мешканець листяних та мішаних лісів, живе на стовбурах дерев (граб, бук, верба, береза, тополя). Поширений на всій території України. Плодові тіла з'їявляються з вересня по листопад.
Ніжка коротка малопомітна. Шапинка овальна м'ясиста (діаметр 6-30 см), сірувато-білувата або сірувато-коричнева (у молодих грибів) та темно-сіра, сіро-фіолетова у старих. Молоді гливи дуже схожі формою на вустриці (звідси їх англійська назва).
Смак приємний, але не "грибний" і дуже делікатний.
У російській Вікі пишуть, що аромат схожий на аніс, але у мене такої асоціації немає.
За харчовою цінністю близька до бобових культур та кисло-молочних продуктів.
Багата на незамінні амінокислоти, мінеральні речовини та вітаміни (в т.ч. і жиророзчинні).
Поживні речовини, особливо білки, добре засвоюються.
В умовах штучного вирощування росте на тирсі, соломі, папері.
Вважається більш "чистою" культурою, порівняно із печерицями, оскільки у субстрат для її вирощування не вноситься компост.
Я з глив ще готую "відбивні" (шапинки смажені у клярі) і  суп.
Де купити: овочевий відділ супермаркетів, продуктовий базар.

Тип: закуски, Тип: паштет, кулінарне, Тип: кулінарний словничок, Складник: гриби

Previous post Next post
Up