Коли за вікном студено, хочеться одягти улюблені шкарпетки з пальцями і в смужечку, завалитись у крісло та пригадати - чим балувала мужа на цьому тижні. Тиждень був не м'ясний, але багатий білками рослинного походження.
Нагадую, що мій кулінарний тиждень триває з пн-пт, а на вихідних, здебільшого, готує Гєно.
Максимальний час приготування кожної вечері - 1 год. 20 хв. або й менше.
Понеділок
Капуста з лапшою (ще одне улюбюблене
закарпатське їдло)
Потрібно:
1/2 середньої капустина (якщо не багато робити)
200 гр. макаронів (широка лапша, короткі спіральки, пір'я) або домашньої широкої лапші (ширина в 0,7 см)
1 болгарський перець (опціонально, можна червоний і жовтий для краси)
1 цибулина (опціонально)
олія,
сіль,
чорний перець крупного помолу.
Процес:
Капусту шинкуєм, досить товстими десь по 4 мм смужками. Просмажуємо до напівготовності на олії, не даємо тушитись!Якшо даємо цибулю, то її ріжемо тонкими півкільцями і смажимо з капустою. Капуста має бути твердуватою. Додаємо дрібно посічений (на пір'їнки) перчик. Лапшу аба макарони варимо до напівготовності.
Овочі та пасту змішуємо, солимо за смаком, густо посипаємо крупномеленим чорним перцем. Даємо з хв 5 посмажитись разом. Накриваємо кришкою і відставляємо дійти.
Готово.
Чудова самостійна страва, можна подати з присоленими помідорками або як гарнір до мняс.
Вівторок
Яськи з овочами
Яськи - не подушечки на ліжку, як можуть собі подумати істі львів'яни, а дуже великі білі квасолини. У нас на городі яськи виростали так з півмізинця. Ми їх споживали як картоплю - вареними та присоленими зі сметаною, шкварками. Коли мені було не лінь я робила до них засмажку з олії, цибулі, червоної паприки та томатів. У Києві таких великих яськів шукати марно - тут вони розміром з пучку середнього пальця. Миршавенькі та явно не достиглі.
Зустрічала обидва сорти - білі з білою мякоттю (ніжна дуже) та чорні з фіолетовими прожилками (у цих молодий мякуш зелений, а в достиглих - жовтий, розсипчастий)
Потрібно:
2 склянки (з походом) яськів
2 баклажани
1 перець
2 картоплини
1 середній буряк
1 морквина
1 цибулина
2 пучки зелені (петрушка та кріп)
1-2 зелених п'юрка цибулі
олія,
сіль,
паприка солодка сушена,
можна томат-пюре 1 кутик "Чумака"
Процес:
Яськи заливаємо водичкою і варимо до готовності (в залежності від ступеню зрілості від 20 до 40 хв., якщо сушені торішні, то їх потрібно замочити на півдоби).
У той час готуємо овочі. Ріжемо: баклажани - півкільцями (присолюємо), морква - подіагоналі півкільцями або соломкою (десь 0,4 см), цибулину - півкільцями, картоплю не дуже крупними кубиками, буряк тонкими кружальцями, потім на 4 частини.
Готуємо велику сковороду. На розігріту олію кидаємо овочі в послідовності : морква, до золотистого кольору, потім цибуля, коли втушаться - картопля і буряк, паприка мелена, насамкінець баклажани. Коли овочі протушаться, додаємо до них відварену квасолю без юшки, перець кубиками, ще трохит тушимо.
За 5 хв. до готовності додаємо посічену зелень, часник, томат-пюре розведене водою. Даємо дійти до кипіння.
Страва смачніша, якщо їй дати постояти з хв. 10 на вимкненому пальнику, щоб яські просякли соками та томатом. Подавати можна прикрашеною сметаною, притрушеною перцем (чорний + духмяний).
Середа
Баклажани пікантні (прогнозуються до використання на дні народження, то був тест-контроль приготування)
Потрібно:
1 кг баклажанів (чим дрібніші тим краще)
400 г великих печериць
1 велика цибулина
50 гр пармезану
50 гр грецьких горіхів
1 зубок часнику
трохи зеленого кропу
олія
Процес
Баклажани ріжемо кільцями (десь з 0,4 см), присолюємо. Скидаємо на серветку, щоб краплини соку забрати.
Печериці ріжемо разом з шапинкою через усю площину гриба, але тонко.
Цибулина тонкими півкільцями.
Готується страва як китайська. У мене не має вока, але є велика чавунна жаровня з покатими стіками. Можна використати будь-яку достатньо велику чавунну сковороду. Ефекту вока можна отримати, якщо на певному етапі приготування половину сковорідки відсунути з прямого вогню і нагріватиметься вона за рахунок теплопровідності.
Розігріваємо олію.
На великому вогні:
Смажимо баклажани (до моменту поки вберуть всю оливу та присмажаться). Відсовуємо всі баклажани на половину сковороди, яку забираємо з пальника в сторону.
На підсушену баклажанами другу половину сковороди (на прямому вогні) скидаємо цибулю, присмажуємо, вимішуємо з баклажанами, знову згортаємо це все на край, подалі від вогню. Тепер на суху сковорідку гриби. Підсмажені з одного боку гриби заливаємо олією, вимішуємо з рештою овочів, зменшуємо газ і на середньому вогні доводимо до готовності.
за 5 хв. до кінця засипаємо ставу тертими горіхами, вимішуємо, додаємо суміш "пармезан-часник (дрібненькими кубиками)-зелень-чорний і духмяний перець", виключаємо газ, вимішуємо.
Знімаємо зі сковороди в термоємку посудину (н. скляний банячок), накриваємо кришкою, загортаємо в рушник. Смакує і теплим, і холодним. Як закуска або гарнір.
У нас це був замінник салату до пюре із оранжевої сочевиці.
Четвер
Салат з білої капусти
Потрібно
1 капустина
2 середніх морквини
2 яблука
1/2 білої салатної цибулини
справжній оцет (або лимонний сік)
1 перець болгарський
кедрові горішки або підсмажений кунжут
суміш оливкової та соняшникової олії (1:1)
пучкок кропу
Процес:
Купусто, перцьо та цибулко дрібно шинкуємо, моркву на тремо на тертушці, яблука тонкими дольками. Усе вимішуємо, солимо, перчимо, скроплюємо оцтом або лимонним соком. Даємо постояти хв. 15. Потім заливаємо оліями, додаємо зелень, кунжут або горішки.
Ідеально смакує до смаженого пангасіуса.
Смажений пангасіус. Зовсім недавно відкрила для себе цю рибу з нової сторони. Раніше, жирна та дуже ніжна риба для мене була придатна тільки в печеному вигляді - при спробі її всмажити отримувала тільки менінгіт - вона розвалювалась, вивалювалась із паніровки, не доходила до готовності хв. так 40, а то й 1,5 години. Тепер вона у топ 10 серед смажених риб - ніякого рибного запаху в квартирі, готується 20 хв.
Весь секрет у тому, що замороженого пангасіуса категорично забороняється розморожувати! Потрібно просто акуратно розрізати філе. Як різати це теж важливо. Я розрізаю поперек філе брусками так в 3-4 см товщиною. Потім розрізані брусочки солю, перчу (духмяний, коріандр + душиця), обкатую в муці, яйці та смажу з усіх сторін бруска.
П'ятниця
Салат із синьої капустки (ще один варіант на святковий стіл - тестування)
Потрібно:
1 маленька синя капуста,
1 червоний болгарський перець,
2 помідори,
1-2 яблука
2-3 яйця,
олія/майонез
Процес:
Капусту та перець шинкуємо дуже тонко, протираємо з сіллю. Яблука тремо на бурякову терку. Яйця відварюємо, охолоджуємо. Помідори та яйця рубаємо на середні кубики. Все вимішуємо, додаємо майонез.
Ми споживали з відвареною полоскою сочевицею, приправленою маслом, часником і зеленню.
Уф.