Насправді, готувати я почала саме тому, що в моєму житті з'явилася вона - Нотіко, моя подруга (майже сестра) Нотіко з Ужгорода. Коли мені хочеться пригадати наші чудові миттєвості разом, готую щось із того, чого навчила мене вона та її мама.
Отже,
Лопатка́ми мої ужгородські друзі називають стручкову (спаржеву) квасолю. Ми на Львівщині її називаємо шпарагівкою.
У нас дома (до Ужгорода) шпарагівка споживалася вареною з додаванням просмажених у вершковому маслі панірувальних сухарів.
Але, як виявилось із неї можна приготувати як мінімум дві поживних і надзвичайно смачних страви.
Лопатки́ смажені.
Беремо з 0,5 кг стручкової квасолі. Смачніше, якщо вона біла та широка із крупними квасолинами, але тонка біла теж підійде. Зелена смажиться погано.
1 цибулина.
1 баклажан (дуже мені подобається з тими, які геліосами називають)
2 червоних болгарських перці
2 пучки зелені (кріп, петрушка, трохи базиліку)
3-6 ст.л. олії
Беру велику сковорідку з високими стінками. Ідеально чавунну. Ставлю розігріватись.
За той час Лопатки́ ріжу на 2-3 частини (приблизно 1-2 см).
Цибуля кубиками.
На сковорідку олію. Гріємо.
Баклажан нарізаємо товстими кільцями, а потім чвертками або товстими смужками (десь на 0,6 см). Присолюємо.
На розігрітій олії просмажуємо цибулю (на великому вогні), додаємо квасолю і далі смажимо. Помішуємо часто, щоб рівномірно смажилось.
До напівготової квасолі додаємо баклажани.
За 5 хв. до готовності - перець крупними кубиками або "соломкою". Солимо до смаку.
Після того як усі інгридієнти набули улюбленої вами консистенції (я люблю, щоб овочі були трохи хрусткими, а можна і до повної м'якості довести) вимикаємо, додаємо дрібнопосічену зелень, вимішуємо і залишаємо на 5 хвилин під кришкою. Смачного.
Ідеально до цієї страви пасує салат із помідорів і солодкої салатної цибулі (заправлений сметаною), або з огірків і помідорів з олією.
"Лопатки́"
0,5 кг шпарагівки (для цього краще зеленої вузької)
шматок сала (можна замінити грудинкою, добрим куском мняса з прожилками сала)
3 ст. л. муки.
1 склянка сметани
1 ч.л. паприки солодкої і пучка пекучої.
1 морквина,
1 корінь петрушки,
зелень.
У банячок наливаємо окріп, додаємо порізану (кусочки в 2 см) шпарагівку, моркву (цілу або терту), петрушку. Варимо приблизно 20-30 хв.
За той час муку разом з паприкою просмажуємо на сковороді, вимішуємо із сметаною і кількома ложками гарячого бульйону. Розмішувати поки не зникнуть грудки і виливаємо заправку в суп.
Сало ріжемо кубиками, просмажуємо на сковороді до прозорості та виливаємо разом із витопленим жиром у бульйон.
Ще 5-8 хв і страва готова :)
Досолюється та доперчується до смаку у тарілці. А зверху - зелень. иииих...
Ще рецептів Нотіко:
-
Капуста з лапшою-
Лопатки́ з картоплею