Цей рецепт компіляція рецепту моєї мами і
belonika (
тут), що спровоковано моєю новою любов'ю до цільнозернового борошна.
У рецепті міра більшості продуктів - склянка об'ємом 250 мл.
Всі продукти мають бути кімнатної температури!
Отож, поїхали:
Вівсяні оладки
на 25-27 оладок:
- ~ 2 + 0,5 скл. кефіру (йогурту, ряжанки, кислого молока)
- 1 скл. кисломолочного сиру
- 1 скл. вівсяних пластівців
- 1/2 ч.л. солі
- 1 яйце
- 1 ст.л. оливкової олії
- 1 скл. пшеничного борошна вищого сорту
- 1 ч.л. розпушувача до тіста
- 1 скл. цільнозернового борошна
- + 1 ст.л. соняшникової рафінованої для смаження
1. Збиваємо виделкою (можна міксером) сир, кефір, вівсяні пластівці, яйце, олію і сіль. Залишаємо на 20-40 хв, щоб набухли пластівці.
2. Коли пластівці зм'якнуть у окрему посудину просіюємо звичайне борошно з розпушувачем і змішуємо з цільнозерновим.
3. З'єднуємо п. 1 і п. 2 до однорідної маси. За потреби додаємо ще трохи кефіру.
4. Розігріваємо сковороду і змащуємо її олією за допомогою силіконового пензлика (мені довелося це повторити ще двічі, але олія для смаження використалася не вся).
Викладаємо столовою ложкою оладки і смажимо на повільному вогні з обох сторін до готовності.
Якщо брати йогурт, то можна зробити солодкий варіант, як у Белоніки - до тіста не додавати багато солі, тільки дрібку. А натомість додати 3 ст.л. цукру і 1 ст.л. цедри цитрини.
Нам смакували першого ранку зі сметаною, а другого (прекрасно розігріваються у мікрохвильовці) - салатиком із сиру і редиски (рецепт салатика
тут).