Налисники із заварного тіста

May 25, 2011 11:05




У нас рідко щось псується у холодильнику. Всі рештки ідуть в діло.
Наприклад, трохи підкислий сир і молоко - можна використати для приготування вівсяних оладок або універсальних сирних мафінів.
Позавчора заварила собі какао на молоці, а воно згорнулося (хоч пляшка була запечатана, а термін придатності до 24.05).
Це було особливо сумно, бо в холодильнику сиру не було, а стояла склянка недопитого кефіру. Тоді я пригадала чудовий рецепт млинчиків-налисників від laperla_foto і трохи його переробила :) Напишу спершу оригінальний рецепт, а потім те, що змінила я.

Важливо, щоб усі продукти були кімнатної температури.

Налисники із заварного тіста на кефірі
на 20-25 шт.
  • 2 скл. пшеничного борошна вищого сорту
  • 2 скл. кефіру
  • 2 яйця
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цукру
  • 1/2 ч.л. соди
  • 2 скл. крутого кип'ятку
  • 2 ст.л. олії
Борошно просіяти. У посудині змішати яйця, кефір, сіль, цукор і борошно до однорідної маси (найзручніше - блендером). Залити крутим кип'ятком, добре розмішати. Додати олію, ще раз перемішати  і смажити налисники на добре розігрітій сковороді. Чудесні ажурні млинці ідеальні для солодких начинок.
= = =

Я не люблю чистої соди в рецепті; останнім часом ніжно люблю цільнозернове борошно; кефір густіший, ніж кисле молоко; цільнозернове дає менше клейковини. Тому рецепт перетворився таким чином.

Мій варіант:
  • 1,5  скл. пшеничного борошна вищого сорту
  • 1/2 ч.л. розпушувача
  • 1 скл. цільнозернового пшеничного борошна
  • 2 скл. кислого молока
  • 2 яйця
  • 2 ст.л. олії
  • 1/2 ч.л. солі
  • 1 ч.л. цукру
  • 1-1,5 скл. крутого кип'ятку*

Борошно вищого сорту просіяти з розпушувачем.
У посудині змішати яйця, кефір, олію, сіль, цукор і обидва види борошна до однорідної маси (найзручніше - блендером). Залити крутим кип'ятком, добре розмішати.
Дати тісту постояти 15-20 хв (або ніч у холодильнику).
Смажити налисники на добре розігрітій сковорідці.
Тісто прекрасне - добре розтікається, гарно просмажується. Дірчасте. Цільнозернове борошно дає ледь відчутну гірчинку і приємний смак. Я ним захворіла серйозно :)))

Ажурність млинців добре видно на цьому фото:



Нам смакували:  з салатом № 1,  салатом № 2, твердим сиром і, у другому випадку - копченим яловичим баликом. Думаю смакуватимуть і з салатом № 3, і з будь-якою соленою начинкою.

Тип: млинці-оладки, кулінарне, Складник: цільнозернове борошно

Previous post Next post
Up