У нас рідко щось псується у холодильнику. Всі рештки ідуть в діло.
Наприклад, трохи підкислий сир і молоко - можна використати для приготування
вівсяних оладок або
універсальних сирних мафінів.
Позавчора заварила собі какао на молоці, а воно згорнулося (хоч пляшка була запечатана, а термін придатності до 24.05).
Це було особливо сумно, бо в холодильнику сиру не було, а стояла склянка недопитого кефіру. Тоді я пригадала чудовий рецепт млинчиків-налисників від
laperla_foto і трохи його переробила :) Напишу спершу оригінальний рецепт, а потім те, що змінила я.
Важливо, щоб усі продукти були кімнатної температури.
Налисники із заварного тіста на кефірі
на 20-25 шт.
- 2 скл. пшеничного борошна вищого сорту
- 2 скл. кефіру
- 2 яйця
- 1/2 ч.л. солі
- 1 ч.л. цукру
- 1/2 ч.л. соди
- 2 скл. крутого кип'ятку
- 2 ст.л. олії
Борошно просіяти. У посудині змішати яйця, кефір, сіль, цукор і борошно до однорідної маси (найзручніше - блендером). Залити крутим кип'ятком, добре розмішати. Додати олію, ще раз перемішати і смажити налисники на добре розігрітій сковороді. Чудесні ажурні млинці ідеальні для солодких начинок.
= = =
Я не люблю чистої соди в рецепті; останнім часом ніжно люблю цільнозернове борошно; кефір густіший, ніж кисле молоко; цільнозернове дає менше клейковини. Тому рецепт перетворився таким чином.
Мій варіант:
- 1,5 скл. пшеничного борошна вищого сорту
- 1/2 ч.л. розпушувача
- 1 скл. цільнозернового пшеничного борошна
- 2 скл. кислого молока
- 2 яйця
- 2 ст.л. олії
- 1/2 ч.л. солі
- 1 ч.л. цукру
- 1-1,5 скл. крутого кип'ятку*
Борошно вищого сорту просіяти з розпушувачем.
У посудині змішати яйця, кефір, олію, сіль, цукор і обидва види борошна до однорідної маси (найзручніше - блендером). Залити крутим кип'ятком, добре розмішати.
Дати тісту постояти 15-20 хв (або ніч у холодильнику).
Смажити налисники на добре розігрітій сковорідці.
Тісто прекрасне - добре розтікається, гарно просмажується. Дірчасте. Цільнозернове борошно дає ледь відчутну гірчинку і приємний смак. Я ним захворіла серйозно :)))
Ажурність млинців добре видно на цьому фото:
Нам смакували: з салатом №
1, салатом № 2, твердим сиром і, у другому випадку - копченим яловичим баликом. Думаю смакуватимуть і з салатом № 3, і з будь-якою соленою начинкою.