Оригінальний рецепт
elena_fialka тут.
Пишу одразу, як робила я.
Запіканка з тахінно-йогуртовим соусом.
- 500 г гарбуза
- 500 г фаршу (краще яловичого або баранячого) + 1-2 ст.л. олії
- 1 ч.л меленого духмяного перцю
- 1 ч.л меленої зіри (куміну)*
- сіль, гострий червоний перець до смаку
- 1 пучок кинзы или петрушки
Для соусу:
- 10 ст.л. нежирного грецького йогурту** (спокійно можна замінити 20% сметаною, якщо калорій не боїтеся)
- 6 ст. л. тхіни***
- 1/2 цитрини
- 4 зубці часнику
- сіль, перець до смаку
- мигдальні пластівці та гарбузове насіння для посипки
Гарбуз почистити від м’якоті, насіння і шкірки. Нарізати крупними кубиками. Скласти у вогнетривку форму і запекти до напівготовності (майже як
тут).
Поки печеться гарбуз, обсмажити фарш на невеликій кількості олії з додаванням духм’яного перцю та зіри. Фарш треба добре розминати в процесі смаження, щоб не було дуже великих грудочок. Трішки підсолити і додати гострого перцю. Якщо немає зіри, можна взяти 1/2 ч.л. меленого кмину. Смак і аромат буде не зовсім "той", але близький.
Приготувати соус - йогурт змішати до однорідності з тхіною, пропущеним через прес часником і соком цитрини. За потреби додати сіль-перець.
Зелень кінзи дрібно посікти.
На гарбуз викласти: половину соусу, потім половину посіченої зелені кінзи, наступним шаром - фарш, знову кінзу, решту соусу.
Або фарш змішати з зеленню. На гарбуз викласти половину соусу, потім фарш, потім залити рештою соусу.
Повернути форму в добре розігріту до 220° запекти впродовж 25 хв.
При подачі посипати мигдальними пластівцями і гарбузовим насінням.
Ідеальний гарнір - рис. Але нам смакувало і просто з хлібом.
Джерело:
cook* Зіра (кумін) близька родичка кмину. Аромат досить спесифічний. Щось середнє між кмином і добре висушеним насінням кропу. Ще один близький за ароматом родич - ажгон. Зірою приправляють супи, м’ясні та овочеві страви. Аромат і смак підсилюються під час обсмаження насіння, але у меленому вигляді не домінують у страві, а доповнюють ще однією нотою смаку існуючий букет. Я зіру і ажгон не дуже люблю, але деякі страви без неї мають абсолютно інший "не той" смак. Наприклад, вона незамінна мароканському супі (рецепт
тут)
** Цей тахінно-йогуртовий соус можна використовувати і холодним. Наприклад, для присмачування фалафелю, кебабів, кюфти і т.д.
Мені 300 мл йогурту для такої кількості продуктів було надто мало. Наступного разу братиму 500-800 мл. Йогурт тепер завжди є в нашому Сільпо в молочному відділі. Фасований у мисочках по 150 мл (порядку 9 грн) і у відерця (порядку 47 грн., вагу не запам’ятала). На смак він кисленький. Текстура кремова, легка. Дуже густий.
*** Якщо немає тхіни та немає можливості її приготувати самостійно, то можна замінити її на мелені в порох попередньо підсмажені грецькі горіхи.
Смачного :)
П.С. На фото також -
буряковий діп з тхіною і
мутабаль (бабагануш).
Анонс:
Завтра буду ділитися страшною історією про те, як я варила айвову пастилу (айвовий мармелад)
Післязавтра - не менш страшна варіація на тему торта "Абрикотин" :))).