Pad Thai

May 10, 2012 21:36

Сьогоднішня страва - № 5 у 50ці найсмачніших страв світу на думку CNN.
Я у цьому цілком підтримую CNN :))
Отож:



Всі продукти можна придабати у Києві (Ізюмський ринок, магазинчик продуктів для східної кухні).
Тамариндовий сік ми якось придбали в магазинчику "Все для суші".
Собівартість порахувати важко, бо деякі продукти в нас є вдома завжди (н., рибний соус, сушені креветки, пальмовий цукор, тощо.)
Готується елементарно :)

Pad Thai (Пад таї)

На 4 середніх порції або 2 веееликих порції:
Для соусу:
  • 2 ст.л. тамариндої пасти (соусу) (або 2 ст.л. білого винного оцту)
  • 2 ст.л. рибного соусу
  • 1 ст.л. пальмового цукру + 1-2 ст.л. води
Сотейник добре нагріти. Влити сік, соус і подрібнений пальмовий цукор змішаний з водою до густої пасти. Помішуючи, щоб розтанув цукор, нагріти до початку кипіння. Зменшити вогонь до мінімуму і потомити, постійно помішуючи 5-6 хв. Відставити.

Для страви:
  • 2-3 ст.л. олії (соняшникова цілком підійде)
  • 1/2 цибулини
  • 2 зубці часнику
  • 150-200 г твердого тофу
  • 1 упаковка маринованої ріпи (якщо не буде, то можна замінити на мариновані паростки бамбуку)
  • 2-3 ст.л. дрібних сушених креветок або 80-100 г свіжих (заморожених)
  • 1/2 упаковки тонкої рисової вермішелі (замочити на 15 хв перед приготуванням)
  • 1 свіже яйце
  • 30 г  арахісу
  • 1 скл. паростків бобів мунг (маш) 
  • 1/2 скл. пір’я зеленого часнику або стрілки
  • пластівці перцю чілі (опціонально)
Для гарніру (в довільній кількості):
  • Пророслий мунг, зелена цибуля, 1/2 лайму, листя салату (н. латук), кінза

Приготування:
Спершу потрібно нарізати всі продукти, тому що страва готується дуже швидко на сильно розігрітій сковороді (в ідеалі вок).
Отже: вермішель замочити на 15 хв, потім скинути на сито й дати добре стекти, цибулю та часник дрібно посікти, тофу нарізати кубиками товщиною 0,4-0,5 см, яйце вибити в мисочку, арахіс підсмажити-почистити-подрібнити.
Паростки мунг промити холодною протічною водою і дати стекти.
Порізати стрілки або зелень часнику на шматочки довжиною 2-4 см.
Приготувати продукти для гарніру - помити і нарізати зелену цибулю (паличками 3-4 см) та кінзу.
Дуже добре розігріваємо глибоку сковороду або сотейник. Наливаємо олію, стараючись розподілити її по стінках також.
Ще нагріваємо.
Коли олія почне диміти - починаємо процес.
1. Висипаємо посічену цибулю і часник. Швидко помішуючи смажимо до прозорості (30-40 сек).
2. Додаємо порізаний тофу та ріпу (бамбук). Швидко помішуючи смажимо 30 с.
3. Додаємо сушені креветки і/або свіжі (морожені). Швидко помішуючи смажимо.
4. Додаємо вермішель і трішки води. Але не надто багато, бо страва має бути сухою.
5.  Смажимо постійно помішуючи 30 с-2 хв в залежності від сухості вермішелі.
6. Додаємо яйце, постійно помішуючи, доливаємо 4-6 ст.л.  приготованого нами соусу, склянку паростків мунг, смажений арахіс і зелений часник. Постійно мішаємо.
7. Пробуємо. Якщо є потреба - додаємо пластівці перцю чілі.

Подаємо пад-таї на тарелі з зеленою цибулею, паростками мунг (страшно смачна штука) і салатом. Зверху присипаємо листям кінзи і кладемо по четвертушці лайма.
Смачного!



Рецепт з відеоуроком (англ.).

Кулінарний словничок



Сушені креветки (Dried Shrimp) - на фото № 1. Мають дуже приємний аромат сушеної і в’яленої риби. Тарілочка на якій вони лежать діаметром 7 см. Це, щоб уявити їх розмір. Сушеними можуть бути і звичні для нас креветки середнього розміру та королівські :)
Пальмовий цукор (на фото № 2) - уварений і висушений сік кокосової (або фігової) пальми. Має дуже своєрідний аромат і приємний смак.
Чай та кава із пальмовим цукром "звучать" неперевершено (див. В'єтнамська кава (Ca Phe Sua Nong) ).
У наших умовах, під час приготування страв східної кухні, його можна замінити коричневим цукром, або білим.
Для кави - пальмовий цукор і вершки спокійно заміняємо на згущене молоко.
Білого цукру потрібно брати 1/2 рекомендованої кількості, бо пальмовий цукор менш солодкий.
Тофу, він же соєвий сир (на фото №3)- продукт, що утворюється в наслідок згортання соєвого молока коагулянтами (наприклад, хлористим кальцієм). Смак нейтральний, вірніше майже не має свого смаку.
Існує 3 види тофу:
- твердий (extra firm tofu, за консистенцією як твердий сир) - сильно скоагульований (з великою кількістю коагулянту) і добре спресований продукт. Його використовують для приготування рагу, супів або смажать у паніровці.
- помірно м’який (firm tofu, консистенція фети) - ідеальний для супів, пюре, запіканок і соусів.
- м’який (silken tofu, ніжний, шовковистий) - сирок для десертів та соусів.
Завдяки високому вмісту білків і вітамінів групи В вважається ідеальним для дієтичного харчування людей похилого віку і дітей.
На даний момент, у нас можна придбати 2 види тофу - твердий та помірно м’який.
Твердий - укр. виробництва:
У прозорій вакуумній упаковці, 30 грн/кг. Шматочки від 300 до 700 г.

Джерело: cookПомірно м’який - упаковки тетрапак, закордонного виробництва. Ціну не пам’ятаю, але щось близько 25-30 грн за 200 г упаковку.
Крім китайців їх продають усі кіоски "Все для суші", які є по місту.
Рибний соус (№4) уже є в моєму кулінарному словничку - тут.
Під номером 5 - молоді пагінці бамбуку в маринаді з олією і перцем чілі.
Паростки бобів мунг можна проростити самим. Пророщене зерно та бобові вважається прекрасним джерелом вітамінів та амінокислот. Найкраще смакують сирими в салатах.


Або купити в тому ж магазинчику - 15 грн/вееелиика порція. В них вони абсолютно свіжі, хрумкі та мають приємний свіжий аромат і смак. Хлопчина нас попередив, що з’їсти треба в продовж 2 діб, бо далі вони зіпсуються. Маленька ремарка про довжину проростків. Є 2 думки про те, на скільки потрібно пророщувати зерно. Перша стверджує, що зерно повинно тільки "проклюнутися" і ріст пагінців краще не чекати. Друга, що пагінці повинні досягти довжини 3-4 см, бо тільки тоді в них повністю розкривається потенціал зерна.
Мені за другим способом смачніше.
Боби мунг (вони ж зелена сочевиця маш, мунг-дал) можна купити на ринках в ятках із сухофруктами, також вони є в продукції ТМ "Ярмарка" (продають у відділах круп, наприклад в супермаркеті "Космос", "Новус" (останнім часом пропали)). Вони прекрасні у вареному вигляді в супах або в поєднанні з рисом (гарнір)
Якщо немає машу, то можна проростити сочевицю або звичайну пшеницю.

Складник: бобові, Тип: другі страви, Тип: кулінарний словничок, thaifood, Складник: яйця, Складник: ріпа, кулінарне, Тип: гаряче, Складник: рисові/гречані/бобові noodles

Previous post Next post
Up