Навіяно
постом valcury .
Коли в домі була тільки бульба, кисла капуста і гречка (рік так 1991-1997) зрідка хотілося чогось по-святковому смачного, хрусткого і гарячого.
От і збиралися останні крихти різної всячини і робилися з них смаковики.
Варіанти гарячих бутріків:
Грінки з дерунами або котлетами.
- Для дерунів: 2 картоплини, 1 маленький кабачок, 1 яйце, 1/3 цибулини, 1 зубчик часнику, сіль, перець, сухий базилік.
- Для котлет: 300 гр. фаршу, 1 яйце, 1/3 цибулини, 1 зубчик часнику, сіль, перець, майоран.
Готуємо вибрану начинку (або обидві, як уже хочеться).
Розігріваємо сковорідку.
Поки вона гріється ріжемо хліб ( на деруни маст бі білий, а на котлетні можна і чорний).
Беремо шматок хліба (можна трохи змочити молоком), на нього кладемо 1 ст. л. суміші для дерунів. Кладемо акуратно на сковорідку сумішшю вверх. Смажимо до рум'яної скоринки, потім акуратно перевертаємо та досмажуємо до готовності деруна.
Для "котлетних" - хліб потрібно рівномірно змастити фаршем з обох боків і гарно обсмажити до готовності.
Грінки з грибами або овочами
Залишки грибів на вушка чи зрази можна утилізувати в смачні бутріки.
Беремо холодний грибний фарш (грибочки з цибулькою), як на вушка чи зрази або суміш тушеної моркви, пастернаку та цибулі (дольками). Змішуємо з яйцем.
Грінки (тости) підсмажуємо з одного боку, натираємо зубцем часнику. На неприсмажену сторону кладемо овочевий (грибний фарш) і запікаємо до золотистого кольору.
Смажені яблучка. Мій улюблений пшисмак (делікатес) з дитинства.
- 2-3 яблука
- цукор, кориця
- кляр як на відбивні.
Яблуку почистити від шкірки, серцевину вирізати спеціальним ножем, щоб яблуко залишилося цілим. Нарізати кружальцями-бубличкаим (якщо немає ножа, то уже з кружалець повирізати). Кожний "бубличок" вмочити в муку, потім в кляр і на сковорідку. Смажити до румяності кляру. Зняти з олії на полотняну серветку, посипати сумішшю кориці з цукром.
Ну і не можу не згадати улюблені мною в студентські роки закарпатські перекуси бундаш кенір і лангош (інші не такі швидкі в приготуванні, але улюблені закарпатські страви
тут і
тут)
Бундаш кенір або по-нашому Хліб у яйці
- 1-2 яйця,
- 1 ст.л. сметани або молока
- 4-8 шм. білого закарпатського хліба
- сіль, перець, можна трохи паприки або на солодкі цукор з корицею і гвоздикою.
Яйце збити виделкою із сіллю і перцем (цукром і корицею) до білого кольору, додати сметану і розмішати до однорідності. Скибки хліба товщиною 0,4 см вмокати в суміш і смажити з обох сторін до готовності.
Лангош (принаймні так їх називала моя подруга з Ужгорода)
- 200 г. дріжджового тіста
- тертий сир,
- майонез, кетчуп (сир, кетчуп і майонез можна замінити тушкованим пастернаком і цибулькою).
Робимо звичайне дріжджове тісто, як на хліб чи пиріг, тільки додаємо трохи більше муки, щоб було туге. Розігріваємо сковорідку з олією. З тіста пальцями формуємо палянички діаметром 10-15 см, товщиною до 0,3 см. Палянички обсмажуємо на сковорідці до готовності, змащуємо сумішшю майонезу і кетчупу, посипаємо тертим сиром (кетчуп і майонез можна замінити тушкованим пастернаком і цибулькою).
Не такі економні, але не менш смачні:
"Московський"
Мій татко дуже любив "московську" ковбасу. Оскільки час від часу йому приносили її в подарунок, тому вдомі вона бувала частіше ніж м'ясо. Він різав собі її товстим кільцем і вживав із гречкою замість стейка. У 90ті мнясо ми їли тільки 4-6 разів на рік - на Різдво, Паску, як у прабабусі різали свиню та на обряди садіння і копання картоплі в сестри батькового батька в с. Ямпіль (земля їй пухом). З такої нагоди вона різала качечку і, поки ми пітніли на нн-сотковому городі чи збирали горіхи, тушкувала її у великій гусятниці з цибулькою і лавровим листям. Але я не про те, а про московську ковбасу. Я її не дуже любила, а от у присмаженому вигляді то був справжній смаковик.
- батон або білий кірпічік
- ковбасу "Московську", "Дрогобицьку" або "Чорізо"
- твердий сир (тертий на "буряковій" тертушці)
- кетчуп
- масло.
На хліб - маслом, потім кружальце-два ковбаси, потім кетчуп (саме на ковбасу, а не під неї!), потім сир (добре так присипати, але не по краю, щоб не стікав).
Запікати до гарно присмаженого сиру.
"Будулаєві булочки"
Пару раз на рік ми ходили до мого дідуся Миколи з татового боку (на Миколая, на Новий рік, на Різдво, на Великдень в обливний понеділок). З ним жив молодший татовий брат, якого через бороду я називала "будулай". Він готував божественні 5копієчні булочки з сосисками і плавленим сирочком як закуску до курячого бульйону. Зараз Будулай більше схожий на Санту, бо вже посивів і гостить нас не бутріками, а винами із Сардинії, але то інша історія.
- булочки "Малятко",
- 1-2 сосиски або 1 сардельку,
- плавлений сирок,
- цибулько,
- кетчуп,
- майонез.
В булочки зрізати "кришечку" і вибрати чайною ложкою серединку, щоб вийшоло от таке (_).
Сосиски порізати кубиками, обсмажити із тонко порізаною цибулькою.
Плавлений сирок потерти, змішати з майонезом.
(_) змащується кетчупом із середини, в неї кладеться начинка з сосиски і накривається сирковою сумішшю до країв. Припікається в духовці до рум'яної скоринки на булочці.
"Гавайський тост"
- тостовий хліб,
- кружальця ананаса або тоонкі шматочки кисло-солодких яблук,
- шинка (ковбаска рублена),
- масло,
- гірчиця (солодка, але можна і російську),
- сир.
На тост - масло змішане з гірчицею-шинка-ананас і зверху кусочок сиру. Запікати до розплавленого сиру і хрусткого краю тоста. Ананаси можна замінити на тонкі кружальця кисло-солодких яблук.
"Екстремальний" з кількою і сиром
- кілька слабкосолена,
- цибулька,
- молочний сир (творог),
- масло.
Кільку почистити, витягти хребет і відрізати хвіст, дрібно посікти, змішати з сиром. Гарно суміш поперчити, можна дати якихось травок (тим'ян, тмин) або тертих горіхів. Цибульку нарізати тонкими кружальцями. На хліб (чорний або білий) мажемо масло, кладемо масу з кільки і сиру, накриваємо кружальцями цибулі (можна трохи цитринкою скропити).
Запікаємо до золотистого кольору.
Про
Солений наполеон для лінивих я уже писала.
"Болгарські човники"
- 3-4 болгарських перці (різного кольору або червоні),
- молочний сир (творог),
- сіль, порошковий гострий червоний перчик або чілі
- зелень
- масло.
Перці розрізати на 4 частини, вийняти зерна. З сиру, солі та перцю (можна додати масла або олії) змішати пасту (для однорідності можна перекрутити через м'ясорубку). Наповнити цією масою четвертинки перцю. Із кропу та петрушки зробити весло і вітрило.
Далі буде...
Може ще що згадаю..