Давно не дивина, що якісь страви приходять до нас із блакитного екрану - з передач, серіалів, фільмів. Інколи, це миттєве бажання і як то кажуть "кохання з перших сладових". Так у нашому меню з'явилася
квасолька з американської кулінарної передачі,
frozen bananas, фантастична паста з пореєм (все ніяк її не сфоткаю),
тайскі страви з "Теорії великого вибуху". А буває так, що якась страва постійно трапляється на екрані, а ми на неї не звертаємо увагу. А потім раптом, нарешті, спробувавши, розуміємо, що вона на довго оселилася у нашому меню. Сьогодні я вам розкажу про традиційні страви американської кухні - egg salad, tuna salad та не менш класичні сендвічі "сабмарін".
Яєчний салат (Egg salad)
Дуже хороший спосіб врізноманітнити поїдання великодних яєць, використати невдало зварені яйця для фарширування (тріснуті, з зміщеним до шкарлупи жовтком).
Поживна страва з високим вмістом білків, жирів і амінокислот.
За рахунок простоти приготування - швидкий сніданок або ланч. Можна використати як страву для пікніка (яйця беремо варені непочищені, а готуємо вже на свіжому повітрі). Чудова начинка для тостів і сендвічів.
на 2 порції:
- 2 яйця
- сезонна зелень (кріп, зелена цибуля)*
- 1-2 ст. л. майонез (або сметана)
- 0,5 ч.л. гірчиці (регулюєте на свій смак)
- сіль, перець
- 4 підсмажених тости
- 2 листки салату латук/"Айсберг"/ромен
1. Яйця відварити на твердо (7 хв). Остудити в холодній воді.
2. Поки варяться яйця помити зелень, дрібно посікти. Тости підсмажити на грилі або в тостері (не сильно, хліб повинен залишитися м'яким).
3. Яйця почистити та дрібно посікти (на сендвічі зручніше терти на крупну терку). Додати зелень, майонез (сметану), гірчицю і акуратно перемішати. За потреби - досолити і доперчити.
4. На тост викласти 1/2 яєчного салату, накрити листком латуку і другою половинкою тоста.
Чудесно смакують з ранковим чаєм або кавою :).
Примітки:
*Або будь-яка інша ароматна зелень на ваш смак. Цибулю можна не додавати зовсім, або додати не зелену, а салатну (червону, наприклад). Також трапляється додавання до яєчного салату дрібно посіченої стеблової селери. Часто трапляються рецепти із додаванням порошку негострого каррі.
Дуже смачним сезонним варіантом яєчного салату є яєчний салат з помідором (придумав якогось літнього ранку Гєка).
На таку кількість продуктів, як у цьому рецепті потрібен 1 твердий м'ясиситий помідор. З нього потрібно видалити насіння. М'якоть нарізати некрупними кубиками і додати в салат.
Також, яєчний салат смакує й Стефці. Тільки для неї я заправляю його просто сметаною.
Сендвічі-сабмарін
Це довга широка булочка розрізана навпіл, начинена різноманітними начинками і обов'язково накрита другою половинкою. Назва походить власне від того, що форма булочки має нагадувати підводний човен (субмарину).
Обов'язковим також є прошарок із салату. Ділюся кількома начинками, які смакують нам. Всі складові розраховані на 2 порції.
Варіант 1.
- 2 довгих широких булочки/1 висівковий рогалик
- 2 листки салату
- 200 г вареної яловичини (або будь-якої м'ясної нарізки)
- м'яке вершкове масло
- гірчиця
- 2 пластинки твердого сиру
- в сезон - 4 тонких кружальця огірка, 2 кружальця помідора.
Булочки розрізати навпіл вздовж. Змастити обидві половинки вершковим маслом змішаним з гірчицею, викласти порізану яловичину, крудальця овочів, пластинкою сиру і накрити листком салату. Закрити другою половинкою булочки.
Варіант 2.
- 2 довгих широких булочки/1 висівковий рогалик
- 2 листки салату
- 1 баночка тунця у власному соку
- каперси/солені огірки/стеблева селера (опціонально)
- 2 яйця
- майонез
- 2 пластинки твердого сиру
Булочки розрізати навпіл вздовж. Приготувати тунцевий салат (tuna salad) з яйцем: тунця змішати з рубленими яйцями, каперсами/соленим огірком/дрібно посіченою селерою і заправити майонезом. На половинку - тунцевий салат, прикрити листком салату, сиром і другою половинкою булочки трохи змащеною тунцевим салатом.
Варіант 3 (на фото)
- 1 мультизерновий багет з різним насінням (або довга булка)
- яєчний салат
- 4 тонких шматочки пастроми (копчений яловичий балик)
- 50 г руколи
Багет розрізати навпіл, а потім кожну половинку вздовж. На половинку половинки викласти яєчний салат, далі пастрома, рукола, сир і закрити другою половинкою хліба.
На фото - півсабмарини без верхньої половинки.