Табуле

Jun 06, 2011 22:57




Вперше я почула про нього в жахливій кулінарній передачі дружини Парфьонова. А потім побачила чудовий рецепт у elena_fialka.
Не задовго до цього я спробувала поєднання огірки+м'ята у тайському салаті й стала фанатом м'яти у салатах.
Тепер це один з наших улюблених салатів.
Пишу так, як роблю я. Оригінальний рецепт - див. у Оленки за лінком.

Салат "Табуле"
  • 6 ст.л. кускусу (або дрібного булгуру для табуле)
  • 5 ст.л. води (кімнатної температури)
  • сік одної цитрини
  • 2 салатних огірки
  • 3 помідори/ 2 помідори + 1/2 болгарського перчика
  • 100 г листя петрушки
  • 100 г зеленої цибулі
  • 50 г дрібнопосіченої м'яти
  • 50 г листового салату
  • 100 мл олії
  • сіль, перець, сумах до смаку

Кускус залити водою і цитриновим соком. 
Залишити на годину.
Зелень помити, просушити і дрібно посікти. Салат порізати.
Овочі порізати дрібними кубиками.
Змішати з настояним кускусом і заправити олією. Додати сіль, перець, сумах.
Свіжо, зелено, поживно і дуже дуже смачно.


Кулінарний словничок

 (фото з Organic-planet)
Кускус - крупа, що виготовляється із дрібно промеленої пшениці твердих сортів (манки) та борошна дуже цікавим способом. Манку змочують водою (на виробництві це робиться за допомогою пари) і перетираючи її формують кульки більшого розміру. Щоб кульки не злипалися їх щедро підсипають тонко змеленою манкою або борошном з пшениці твердих сортів. Потім отримані крупинки просіюють через спеціальне сито. Достатньо великі крупинки залишаються в ситі, а менші частки проходять повторне змочування-обсипання-відсіювання. Готовий кускус просушують кілька днів до повного висихання.
Кускус може бути дрібним, а може бути й крупним.
Також словом "кускус" називають традиційну магрібську страву, що готується на пару з додаванням ароматного бульйону, овочів і м'яса (або й без нього).


Фото з Purcellmountainfarms
Булгур - крупа пшениці твердих сортів. Його ще називають "арабський рис". Зерно пшениці пропарюється, висушується, обдирається (позбавляється шкірочки) і шліфується. Потім дробиться на потрібної величини частки. Крупніший булгур потребує варіння, а дрібніший - замочування або запарювання.

Про сумах раджу почитати тут.

Де купити?
Кус-кус продають узбеки на ятках із сухофруктами. Він є розважний (65 грн/кг) і фасований у пачках польського виробництва (25 грн/350 г).
Булгур трапився тільки в супермаркеті Novus, виробник "Ярмарка Платинум" (отут загальний вигляд пачки) - 17 грн/350 г. У  цього ж виробника є й "Кускус".
UPD. Львів'яни можуть попитати кус-кус в т. зв. "італійських магазинах":
1) вул. Кобилянської 10 (бічна І. Франка на рівні Єврочистки).
2) відкритий басейн ДИНАМО, праворуч від прохідної також є "товари з Італії"
Інформація від Мар'янки (ja_marjana_mama)
3) на критому продуктовому базарі Добробут у крамничці італійських пролуктів - ціна 35 грн/кг. (я особисто запитувала, але на той момент не було в наявності).

Сумах - у тих же узбеків. Якщо немає, то тут shakherezada пропонує замінити його розтертим у порошок каркаде.

Що готую я з цих круп:
Кускус (булгур) з сухофруктами і горішками
Булгур з баклажанами, запеченим перцем і шпинатом (хоч убийте, не можу знайти в себе це рецепт, хоч мені здається, що я його постила, бо булгур я купувала саме для нього)

Складник: кус-кус, Складник: перець, Складник: помідори, Складник: м'ята, Складник: огірки

Previous post Next post
Up